На озері Інаріярві в Лапландії фінські прикордонники, які патрулювали були шоковані, коли перед ними раптом виник величезний острів-примара. Він з'явився нізвідки прямо посередині покритої льодом водойми.

Це відбулося в мороз, при температурі -25°C, вдень і за безхмарному небі.
Прикордонники поділилися фото міражу на своїй сторінці в Twitter.

Пізніше виявилося, що сталося рідкісне в цих місцях оптичне явище - міраж. Він виникає при певних погодних умовах і заломлення світла в різко розрізняються по щільності та температурі шарах повітря. При цьому люди спостерігають разом з реально видимим віддаленим об'єктом і його відображення в атмосфері, пояснюють вчені.

Варто відзначити, що в останні роки очевидці досить часто знімають міражі на відео і діляться ними в соцмережах.

Зокрема, в травні 2018 року в тумані біля китайського міста Циндао близько 2 годин спостерігався цілий квартал багатоповерхових будинків.

У травні 2014 року в канадської провінції Ньюфаундленд і Лабрадор відобразили ширяючий над айсбергом об'єкт, який до того ж і обертався.

В жовтні 2016 року на Верхньому озері у американському штаті Мічиган було видно гігантський об'єкт, який можна було прийняти за корабель-привид.

Міраж - це природне явище, в результаті якого з'являються видимі уявні зображення різних предметів. Вони виникають через повне внутрішнє відображення світла в атмосфері при незвичайному розподіл повітря по вертикалі.

Вчені, які досліджують це диво природи стверджують, що міраж являє собою оптичний ефект і утворюється тоді, коли світло відбивається нерівномірно між нагрітими, а тому – різними за щільністю шарами повітря. Або в тому випадку, коли повітряні маси з якихось причин незвично розподілилися по вертикалі.

Нагадаємо, житель американського штату Мічіган Ендрю Ситсима працював у саду і обрізав сухі гілки на яблунях і виявив загадкові примарні крижані яблука.

Як повідомляв портал "Знай.uа", неймовірні і таємничі снігові рулони, які красувалися прямо посеред полів, помітили мешканці Англії. Снігові рулони нагадують тюки сіна, рулети або великі бублики.

Також "Знай.uа" писав, острів, виявлений в Тихому океані, покритий таємничою липкою грязюкою.