В стародавній китайській гробниці виявили невідоме зілля, яке згідно з тодішніми переконаннями, дарує вічне життя.

"Еліксир безсмертя" на протязі 2000 років зберігався в бронзовому глечику, залишеному в сімейному склепі в самому центрі Китаю, пише The Sun.

Гробниця належала дворянської сім'ї, яка жила в провінції Хенань в період правління династії Хань (206 р. до н. е. - 220 р. до н. е.), коли Китай зливався в регіональну наддержаву.

Інші знахідки в гробниці

Стародавні даоські джерела підказують, що сім'я зварила це зілля, вважаючи, що воно допоможе їм жити вічно. Слід зазначити, що китайські імператори і дворяни витратили десятки років і величезні статки на пошуки еліксиру безсмертя. Іноді це закінчувалося плачевно.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Багато з них гинули під час своїх пошуків, коли змішували суміші з токсичними металами і мінералами. Наприклад, ртуть, свинець і миш'як.

Проте неясно, чи пили коли-небудь представники родини Хенань свій чарівний бульйон.

Близько 3,5 літрів рідини було виявлено під час розкопок їх могили в жовтні.

Глечик в якому зберігалася рідина

Спочатку археологи вважали, що це спиртний напій через сильний алкогольний запах.

Але лабораторні тести показали, що зілля складається в основному з нітрату калію і алунита — незвичайні інгредієнти, які використовувалися для виготовлення ліків безсмертя, згаданих в стародавньому даоському тексті

"Ми вперше виявили в Китаї міфічний "еліксир молодості", — сзаявил Ши Цзячжэнь, глава Китайського інституту культурних релігій та археології в місті провінції Хенань Лоян.

Також в гробниці виявили велику кількість фарбованих глиняних горщиків, начиння і бронзових артефактів, а також останки людей.

Місце розкопок гробниці

Вчені вважають, що знахідка допоможе пролити світло на стародавні алхімічні практики Китаю, які досі залишаються покритими таємницею.

Нагадаємо, японське рослина ашитаба може послужити основою для створення засоби від старіння.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Лейпцігського університету в Німеччині визначили типи фізичних вправ, які уповільнюють процеси біологічного старіння.

Також "Знай.uа" писав, чому літнім людям потрібно займатися єдиноборствами.