В Малайзії виявили одного з найбільш красивих і рідкісних видів павуків-птахоїдів.

Але не встигли вчені почати дослідження незвичайної тварини, як раптово спалахнув скандал з перевезення цього членистоного у Великобританії, пише Daily Mail.

Вперше даний вид павука був описаний в останньому випуску журналу Британського суспільства Тарантули арахнологами Реєм Габріелем і Даніеллой Шервуд.

Birupes simoroxigorum. Фото: Lars Fehlandt

Однак малайзійські натуралісти стверджують, що набагато раніше сфотографували павука в дикій природі і що зразки були незаконно вивезені з місця проживання.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Фотограф-натураліст Чен, заявляє, що він був частиною команди, яка вперше сфотографувала незвичного павука.

Експерти у Великобританії стверджують, що у них немає підстав сумніватися в тому, що були дотримані всі необхідні процедури.

Голова Британського суспільства тарантулів Пітер Кірк підтримує твердження Лі про те, що саме він першим знайшов голубоного птахоїда.

У той же час Кірк вважає, що суспільство "з чистою совістю" прийняло від колекціонерів двох мертвих павуків, одного чоловіка і одну жінку.

Birupes simoroxigorum

Колекціонери не вивозили птахоїдів контрабандою з Малайзії, стверджуючи, що їх водій "відправив павуків поштою в Європу".

За словами Крику, "розбиратися з паперами" повинні були малайзійці, у колекціонерів був дозвіл.

Павук був класифікований як нового виду під назвою Birupes simoroxigorum.

Його назва складається з двох слів: слова biru, що в перекладі з малайського "блакитний", і трьох імен дітей дослідників (Симона, Роксаннеа та Ігор) Кшиштофа Юхневича, Еміля Піоруна і Якуба Скоуронека, які надали зразки.

Birupes simoroxigorum. Фото: Lars Fehlandt

Зразки будуть зберігатися в Музеї природознавства Оксфордського університету до тих пір, поки не буде зроблена спроба відправити їх назад до Малайзії.

Нагадаємо, величезну бджолу дослідники виявили в джунглях Індонезії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", незвичайне святкування Нового року або "Свята весни" пройшло на південно-заході Китаю в минулий четвер.

Також "Знай.uа" писав, навіщо індонезійці раз в три роки викопують мерців.