Поїздка львівської журналістки до суворої Чечні почалася зі слів, які її дуже насторожили: "Ми ось місцеві намагаємося туди не сунутися, а то страшно, а ви самі хочете. Ну да ладно. Будьте обережні. А ти краще спідницю б замість джинсів одягла... Ех, там вас не зрозуміють" - сказав водій, який віз Ірину з її нареченим в Грозний.

Подальше подія тільки підтверджувало побоювання дівчини, адже вона хотіла відвідати мечеть, яку Рамзан назвав на честь свого батька - колишнього лідера Чечні Ахмат-Хаджі Кадирова, пише журналістка порталі "Українська правда".

Хоча хлопців і додивилися, перевіривши їх рюкзаки, але в мечеть все одно не впустили, попросили відійти на 500 метрів. "Там зараз дуже важливий гість",- почула Іра зі своїм попутником. Як незабаром виявилося - це був сам Кадиров, який приїхав здійснити обідній намаз.

Під час подорожі по Грозному Ірині та її нареченому Андрію пощастило зустріти Айзана, який запропонував їм не ночувати в наметі, а піти повечеряти і відпочити у нього вдома. На порозі їх зустріли дуже гарно одягнені жінки, які були невимовно раді гостям, і прегласили їх за стіл.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

"Через кілька хвилин перед нами виявляється гарячий, ароматний борщ" - згадує журналістка.

Вечір у колі чеченскоц сім'ї дуже понравилсч Ірині. Люди були привітні, дружелубными. Їх звичайно трохи бентежили українські звичаї і те, що Іра самостійно путешствует зі своїм нареченим, але це було добре здивування.

"...Я відчуваю себе дуже щасливою в оточенні цих людей - вони бачать нас вперше в житті, але ставляться до нас, як до довгоочікуваних гостей."- пише українка.

наступного ранку їм було покинути гостинний будинок і відправитися до озера Казенної Ам.

Їх підібрав будівельник Заур, який погодився підвезти до місця призначення. У поїздці вони зустріли і хлопців, які охороняли під'їзд до озера.

По прибуттю, Заур не зміг ось так просто відпустити пару: "Хлопців, давайте зараз зі мною на будівництво, а тоді вже собі підете гуляти. Там у нас якраз обід. А гуляти на голодний шлунок якось недобре" - великодушно пропозожив він. Під час обіду Заур не стримався і почав говорити про наболіле:
"Мені здається, що ненависть до мусульман популяризується. Їх завжди звинувачують у терактах, в новинах їх постійно згадують як загрозу... Справжній мусульманин ніколи нікого не вб'є. В святому Корані написано: якщо вбити однієї людини – це те ж саме, що вбити все людство... Деякі люди трактують його вчення так, як їм вигідно, щоб виправдати свої злодіяння або маніпулювати іншими. Але вони не справжні мусульмани. Вони тільки ганьбили нас. Вони паплюжать нашу віру. Вони паплюжать святе. Вони – звірі"

Після невеликого перекусу, яким знову був борщ, Ірина з Андрієм продовжили подорож.

По дорозі в Дагестан їх підібрав Халід. Він запитав, звідки молоді люди, а після того, як почув, що вони з України, відразу почав говорити відверто.
"Так ми значить з вами брати по нещастю, так? Спочатку вони нас бомбили, тепер - вас ... Політика - це бізнес. Їм вигідно показувати перекручену реальність. Їм вигідно робити так, щоб один одного ненавиділи, так? Але треба ж копати глибше, хлопці! .. Іра, той, хто говорить, що в Україні жити добре - або політик, або божевільний, клянусь Аллахом! " - вигукнув Халід.

Ірина була вражена тим, наскільки відбудували Чечню після війни. Ця поїздка раз і назавжди змінила її ставлення до чеченського народу і до Чечні в цілому.
"Чеченці стільки пережили, що їм, мабуть, вже не в силах думати про погане. Вони просто радіють тому, що їм є де жити, є що поїсти, а навколо безпечно, хоча безпеку ця і відносна."

Нагадаємо, що Береза відповів на погрози Кадирова.

Раніше, портал Знай.ua повідомляв, що помічники Кадирова понівечили бізнесмена в Криму.