Супервулкан Йеллоустоун, який знаходиться в американському штаті Вайомінг, готовий до виверження. Трагедія може статися у будь-який момент, вважають деякі вчені.

Дослідники вже багато років вивчають як сам Йеллоустоун, так і стан кальдери навколо нього. Так дослідники відзначають, що при виверженні він може погубити значну частину США.

Відомо, що останнє велике виверження було 640 тисяч років тому, але коли відбудеться наступне ніхто не знає.

Тому кожна зміна в діяльності супервулкана відстежується з великою тривогою.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Днями черговий привід для хвилювання озвучили геологи, які з'ясували, що підземна частина супервулкана за останні 20 років розширилася на нову територію. Про цих страшних зміни повідомляє Caldera Chronicles, ведуча регулярне спостереження за супервулканом Йєллоустон.

На супутникових знімках, зроблених в 1994 році вже було видно бліда пляма, на якому вже майже не залишилося дерев. Дерева не витримали спекотної грунту і засохли. До 2006 року пляма продовжувало цю тенденцію.

До 2017 року це блідо-зелена пляма перетворилося в мертву зону, до якої приєдналася нова зона трохи південніше. Розміри нової плями близько 8 гектарів, як чотири футбольні поля.

Під землею на цих зонах формуються нові ділянки з гарячими джерелами або гейзерами, яких по всьому парку налічується близько 10 тисяч.

На цьому малюнку показана зона ураження США при передбачуваному потужному виверженні Єллоустонського супервулкана.

Але не всі експерти панікують з цього приводу. На думку деяких вчених, ця діяльність йде в відповідності з очікуваними припущеннями.

Тим не менш в США активно йдуть пошуки способу максимально убезпечити себе від передбачуваного виверження. Один з таких способів передбачає буріння 10-кілометрової свердловини і залити туди воду, щоб скинути тиск і охолодити супервулкан. Ціна цієї задумки становить 3,46 мільярдів доларів, але поки це один з найбільш життєздатних варіантів.

Зазначимо, діяльність супервулканів може призводити до наслідків планетарного масштабу. Після суперизвержения можуть відбуватися різкі коливання температури. Похолодання навіть на півградуса в планетарному масштабі призводить до дуже різкого перерозподілу повітряних мас, можливі урагани і катастрофічні опади.

Нагадаємо, таємнича планета, яка згадувалася ще у давніх шумерських текстах, викличе масове виверження вулканів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Мексиці вирує вулкан Попокатепетль, який вважається одним з найнебезпечніших у світі.

Також "Знай.uа" писав, що в Біблії знайшли точну дату кінця світу, до Судного дня залишилося 10 місяців.