У понеділок, 15 квітня світ потрясла новина про страшну пожежу в Соборі Паризької Богоматері у Франції. Один з найпрекрасніших творів готичного мистецтва згорів дощенту, передає Politeka.

У прямому ефірі за знищенням символу Франції стежили люди і всі світові ЗМІ. Відомо, що собор перебував на реставрації і основна частина реліквій перебувала поза його стінами. Однак не всі.

"Ми намагаємося зберегти задню частину собору, де знаходяться найцінніші предмети, зараз ми евакуюємо їх. Все найцінніше вже перенесли в укриття", - розповів командир пожежників Жан-Клод Галле.

З охопленого полум'ям Нотр-Дама вдалося винести Терновий вінець, який був одягнений на Ісуса Христа незадовго до розп'яття.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Пожежа не торкнула основну частину реліквій, їх перенесли в Ризниці Собору перед реставрацією. Фасад і дві головні вежі собору залишилися цілими, все інше згоріло.

Вдалося зберегти три католицькі реліквії, які знаходилися в Соборі на той момент – фрагмент тернового вінця Христа і священні предмети з абатств Сен-Дені і Сен-Женев'єв. Зараз дані реліквії знаходяться в безпеці.

Швидше за все, причиною пожежі і подальше обвалення шпиля в Соборі Паризької Богоматері викликали роботи з реставрації храму.

Терновий вінок

Під час проведення реставраційних робіт у Соборі паризької Богоматері були зведені будівельні риштування висотою приблизно в 100 метрів. Реставрація повинна була завершитися в 2022 році. Сума, витрачена на ремонтні роботи – шість мільйонів євро.

Нагадаємо, рятувальники назвали причину пожежі в соборі Паризької Богоматері.

Як повідомляв Знай. ua, президент США Дональд Трамп відреагував на пожежу в Соборі Паризької Богоматері.

Знай. ua писав, що Собор Паризької Богоматері назавжди втрачений для світу.