Росія збирається відправити у рейс першу атомну станцію на воді. Об'єкт має подолати відстань у близько 6,5 тис. кілометрів Північним морським шляхом. Запуск цієї станції розширить експансію в Арктиці.

Про це пише ТСН.

Згідно з планом, вже цього місяця корабель-станцію "Академік Ломоносов" відбуксують до арктичного порту Певек, де вона використовуватиме свої подвоєні ядерні реактори для подавання тепла та енергії для будинків та підтримки гірничих і бурових робіт у Чукотському регіоні.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

РФ сподівається, що новйи проект дозволить перейти на быльш екологічніше виробництво електроенергії та припинити роботу старої атомної станції та вугільної електростанції, які до цього працювали в цьому краї.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Однак захисники довкілля, зокрема у "Грінпісі" вважають, що станція може стати "Чорнобилем на воді".

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Експерти у свою чергу додають, що до 2035 року контрольована Росією Арктика "буде найбільш ядернізованим водним простором на планеті".

Ідея створення атомної станції на воді не нова. Раніше США випробовували невеликий атомний реактор на баржі у зоні Панамського каналу. Але так широкого застосування проект не набув.

"Грінпіс" вже назвав російський проєкт "ядерним Титаніком" та "Чорнобилем на кризі". Країни, що розташовані поруч, зокрема Норвегія, вмовили "Росатом" не завантажувати на станцію ядерне паливо, та попросили відправити судно подалі від їхніх кордонів.

Однак росіяни відкидають будь-які звинувачення екологів.

"Це (атомна станція на воді) і "Чорнобиль на кризі" – це ніч і день. Ми говоримо про принципово різні системи. Скептицизм щодо нових технологій завжди буде присутній. Але вони (екологи) сильно перегинають. Якщо вони кажуть, що є можливість аварії на реакторі, то нехай покажуть докази".

З іншого боку експерти сходяться на думці, що будівництво цієї станції є, швидше за все, "піарним проєктом".

Крім того, інші держави не поспішають замовляти у Росії такі проекти, адже якість та вигода дуже сумнівні.

До слова, вартість даного проєкту оцінюють у 21,5 мільярда рублів (близько 8,3 мільярда гривень), і ще близько 7 мільярдів рублів додаткових витрат на інфраструктуру (близько 2,77 млрд гривень).

Нагадаємо, у Дніпрі помітили чорний дим над ТЕС.

Як повідомляв портал Знай.ua, в мережу злили відео з місця НП, "кров холоне в жилах".

Також Знай.ua писав про те, що у Чорнобильськый зоны выдкриють новий незвичайний туристичний маршрут.