Відомо, що з 1982 року Аушру Ревутайте жила на казахському льодовику, спостерігаючи за його змінами. У її честь назвали вершину однієї з гір. Про те, що ж змусило жінку присвятити своє життя холоду і самотності пишуть на Bigpicture.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Так, литовський режисер Аудрюс Стоніс зняв документальний фільм про молоду жінку, яка понад 30 років тому переїхала на дослідну станцію в Казахстан. Кіно знімалося три роки. За цей час режисер здійснив чотири експедиції, намагаючись зрозуміти героїню.

"Моя позиція виявилася дуже наївною. Якщо ти живеш 30 років на самоті, то не почнеш розповідати про своє життя. Вона не говорила з нами", - сказав Стоніс.

З-за того, що Аушру була замкнутою фільм вийшов практично німим. Але режисер все ж знайшов казахстанського музиканта, який зміг розповісти хоч що-то.

Музикант сказав, що може викласти цю історію тільки без слів, виконуючи тисячолітню мелодію "Жовта". Весь фільм – це приголомшливі види, звуки домбри, розмова жінки з собакою і її розповідь про те, як вона нагодувала туристів своїми дерунами.

"Ми з оператором говорили пошепки. Чомусь не хотілося голосно розмовляти, немов від цього все могло зруйнуватися. Я відчував, що героїня душевно мені дуже близька", - зазначив режисер.

Режисер зазначив, що жінка чітко позначила відстань, на яке до неї можна наблизитися.

"Вона показала нам долину кристалів, але не дозволила знімати. Для неї це святе місце", - говорить Аудрюс.

За 30 років жінка і льодовик стали єдиним цілим. За словами режисера, коли у Аушру псувався настрій, починалася буря.

"Аушру пережила якусь трагічну історію, а в гори приїхала доживати. Одного разу вона показала камінь, під яким хотіла б бути похованою", - розповідає Стоніс.

Чим довше затягувалися зйомки, тим важче було їх продовжувати. Аушру злилася, коли порушувалося її особистий простір. До четвертої експедиції вона і зовсім пропала з кадру. Ким вона була до переїзду, чому так вчинила – невідомо.

Аушру довелося виїхати. Куди — режисер не знає. Однак, Стоніс впевнений, що вона не може жити без гір.

Але фільм не тільки про самотність конкретної жінки, він також і про цивілізації, яка втручається в природу.

Уособленням нового часу у фільмі стає казах Рома. Він возить туристів в гори і не надає великого значення природи — кричить, стрибає, але потім зникає. Так само раптово, як і головна героїня.

Нагадаємо, що спливла нечувана правда про катастрофу "Титаніка".

Як повідомляв портал Знай.ua, Марго Роббі, Ніколь Кідман і Шарліз Терон підготували "Бомбу" фанатам.

Також портал Знай.ua писав, що зробили добірку кращих комедій для перегляду на вихідні.