Стали відомі лауреати головної наукової премії року "Breakthrough Prize". Про це повідомляє naked-science.

У 2019 році премія за фундаментальною фізикою була присуджена колективу вчених Телескопа горизонту подій. Вони змогли отримати перший у світі знімок загадкової чорної діри. Над цим працювали 347 людей з різних країн. За допомогою восьми чутливих телескопів команда створила віртуальний телескоп розміром з Землю, з роздільною здатністю, яка ніколи раніше не досягалася на поверхні нашої планети.

"Оскар" з математики отримали вчені, які вирішили проблему про промені світла, яке освітлює кімнату.

"Якщо промінь світла від точкового джерела відбивається від стін повністю дзеркальної кімнати, то чи досягне він в кінцевому підсумку кожній частині приміщення або деякі її галузі назавжди залишаться темними?", - так вона формулюється.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Після переведення завдання в абстрактну багатовимірну постановку два математика змогли показати, що для багатокутних кімнат з кутами, які є частинами цілих чисел, тільки кінцеве число точок залишиться неосвітленим. Одна з дослідників не дожила до вручення премії і померла в 2017 році у віці 40 років від раку молочної залози.

В галузі наук про життя премії New Horizons Prize цього разу чотирьом дали вченим. Першу з них дали за відкриття нового шляху гормональної системи, через який жирова тканина сигналізує мозку регулювати харчову поведінку. Другу нагороду отримали експерти, які виявили шапероны. Третю премію отримав учений, що відкрив молекули, клітини і механізми, що лежать в основі больового відчуття. І, нарешті, четверту New Horizons Prize отримала жінка, яка розкрила роль деяких білків у розвитку деменції і бічного аміотрофічного склерозу, у хворобі Паркінсона і множинної системної атрофії.

Слід підкреслити, що ця премія організована однойменним фондом, який фінансується колишнім співвласником Mail.ru Юрій Мільнер. Щорічно фонд вручає премії в розмірі трьох мільйонів доларів за найбільш важливі прориви в науці. Премія присуджується у трьох областях: фундаментальної фізики, науки про життя і математиці. Крім головної, існує також нагорода New Horizons Prize у розмірі 100 тисяч доларів.

Нагадаємо, що львів'яни увійшли в топ кращих вчителів України.

Як повідомляв портал Знай.ua, вперше за 17-річну історію музичний фестиваль "Джаз Коктебель" пройде в Києві.

Також портал Знай.ua писав, що школяр з Вінницької області увійшов у трійку кращих географів світу.