В наш час дуже важко уявити, але звичні для нас милі тваринки: лінивці, пінгвіни або папуги – подекуди мали дуже моторошних, точніше гігантських предків. І це підтверджують останні відкриття вчених, пише “ТСН”

Пінгвін, розміром з людину

У Новій Зеландії виявили скам'янілі кістки прадавнього пінгвіна Crossvallia waiparensis – вважається, що він був зростом у 1,6 метра і важив до 80 кг. Вчені поміж собою назвали його пінгвіном-монстром.

Скам'янілості знайшов 2018 році палеонтолог-любитель Лі Лав в Північному Кентербері, відтоді їх аналізувала міжнародна група вчених. Команда з Кентерберійського музею та Музею природної історії Зенкенберг у Франкфурті проаналізувала кістки і дійшли висновку, що вони належали раніше невідомому виду пінгвінів.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Місце розкопок дослідники описують, як "унікальне" – це русло річки, що врізається в скелю. Рештки давніх тварин там знаходять від 1980-х років.

Наразі науковців не знають достеменно, чому гігантські пінгвіни зникли з вод Південної півкулі. Ймовірно, це сталося через зростання конкуренції.

Вважається, що пінгвіни стали такими великими, оскільки великі морські плазуни зникли з океанів, приблизно в той самий час, коли зникли й динозаври.

Запідозрений в канібалізмі мегапапуга

У Новій Зеландії вчені виявили скам'янілості найбільшого папуги, який коли-небудь існував на Землі – птах був майже метр у висоту і важив понад сім кілограмів.

Скам'янілі рештки мегапапуги були знайдені під час розкопок недалеко від міста Сент Баанс, в регіоні Отаго. Птах жив близько 19 мільйонів років тому, в період Міоцену.

Папуга був близько 90 сантиметрів у висоту і важив трохи більше 7 кг – це майже вдвічі більше попереднього рекордсмена, ще одного представника архіпелагу - какапо. Знайдений вид папуги отримав назву Heracles inexpectatus – на честь його "геркулесових" розмірів і сили.

При цьому вчені не можуть дати чіткої відповіді про раціон цього птаха і не виключають, що він був хижим. У нього був дуже масивний дзьоб, враховуючи його розміри. "Можливо, він навіть харчувався іншими папугами", - припустив Мафк Арчер, професор палеонтології з Університету Нового Південного Уельсу.

Лінивці, що "воювали" з людьми

У центральній Америці під водою вперше виявили скам'янілості гігантського лінивця Eremotherium laurillardi – це дало змогу дослідникам "здійснити мандрівку у часі" та дізнатись, як жив величезний звір 27 тисяч років тому.

Як з’ясувалося, гігантський лінивець – звір висотою до чотирьох метрів, знайшов воду у воронці з крутими краями, та намагавшись попити, він і зробив свій останній ковток. А 2014 року дайвери виявили його рештки – частини зуба, плечової кістки і стегна – під час пошуку древніх артефактів майя.

Хоча звірі були травоїдними, у них була різноманітна дієта, яка залежала від змін клімату – з'ясувалось, що лінивці швидко адаптувались до змін, тому і проіснували на Землі так довго.

Водночас одна з можливих причин їхнього вимирання – поява в регіоні людей 12-13 тисяч років тому. Попереднє дослідження виявило, що люди тієї доби, ймовірно, полювали на них – про це свідчать сліди людини всередині слідів тварини, знайдені в Північній Америці.

Так, у США на території заповідника Білі піски у штаті Нью-Мексико дослідники виявили пів метрові сліди древніх ссавців, які збереглися в гіпсовому бруді – раніше на цій території було озеро, але згодом воно висохло. Знахідка виявилася примітною: усередині великих відбитків тварини інші та дрібніші – людські. Люди переслідували гігантів, ймовірно, полюючи.

Нагадаємо, в Україні виявили таємне лігво диявольського вождя.

Раніше Знай.ua повідомляв, вчені виявили потонулий корабель XV століття.

Також Знай.ua писав, археологи виявили унікальні піраміди.