На Антарктиді виявили радіацію. Так, з'ясувалося, що крижані щити Антарктиди виділяють радіоактивний хлор, викиди якого в різних місцях континенту відрізняються один від одного кількістю опадів.

Про це повідомляє видання Хвиля.

Таке відкриття зробили дослідники Університету Екс-Марсель у Франції. За словами вчених, радіоактивний хлор накопичився через випробування ядерної зброї, які проходили в 1950-х роках.

Так, експерти провели аналіз зразів льоду з різних частин Антарктиди. Зокрема, на пробу брали лід у російській станції "Восток" в Східній Антарктиді, де накопичилося мало снігу, і порівняли їх з зразками з крижаної шапки Купол Талос, яка знаходиться в 1400 кілометрів і характеризується рясним снігопадом.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

З'ясувалося, що на першій ділянці хлор-36 досі присутній у високих концентраціях, а у 2008 році його кількість перевищила очікуваний у 10 разів. Водночас його занадто мало, щоб мати значний вплив на навколишнє середовище.

Антарктида
Антарктида

Вчені зазначають, що невелика кількість радіоактивного хлору-36 утворюється природньо через космічні промені. Однак більша його кількість формується в результаті ядерних вибухів.

Дослідники вважають, що зростання радіації в Антарктиді скоро призведе до серйозного плавлення льоду в центральній частині льодового материка. Також можливе утворення величезних тріщин у льодовиковому панцирі. Зростання радіоактивності спостерігається більше в центральній частині континенту, де він уже перевищує норму в три рази.

Нагадаємо, що дагестанський "Джокер" увірвався в школу в масці та погрожував дітям сокирою.

Як повідомляв Знай.uа, шеф-кухар розкрив секрет вічної молодості королеви Єлизавети II: келих солодкого вина і шоколадка.

Також портал Знай.uа писав, батько влаштував дітям катівню у підвалі: 9 років примушував чекати кінця світу, фото.