11 тисяч вчених зі 153 країн підписалися під статтею "Попередження про екстремальну кліматичну ситуацію", в якій повідомляється про те, що Земля під загрозою кліматичної кризи.

Статтю опублікували в журналі BioScience, до ознайомлення вона доступна за посиланням.

Льодовики тануть, iStock/HRAUN
Льодовики тануть, iStock/HRAUN

Протягом 40 років вченими проводилися ретельні дослідження Землі. Фахівці фіксували температуру на поверхні планети, збільшення кількості населення, споживання енергії, зменшення кількості рослин, танення льодів, викиди вуглекислого газу в атмосферу та інше. Завдяки цим даним можна зрозуміти, як змінилося життя на планеті: тільки за останні 10 років вирубка лісових угідь зросла на 50%, викид вуглекислого газу в атмосферу - на 18%, а виробництво м'яса на душу населення - на 11%.

Кліматичні зміни, Angela Weiss/AFP
Кліматичні зміни, Angela Weiss/AFP

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

За словами екологів, кількість стихійних лих збільшується на 44%, а товщина полярного льоду скорочується приблизно на 4,84 м кожне десятиліття.

Однак, є і позитивні зміни. Наприклад, сонячну енергію, а також енергію вітру в останнє десятиліття стали частіше використовувати на 37%.

Дослідники підсумували, що населення планети Земля чекають: "Невимовні страждання", якщо екологічна ситуація не почне змінюватися на краще. Учені в статті назвали "Шість кроків", які необхідно зробити, щоб змінити клімат.

Найголовніша задача, як відзначили фахівці, це провести реформи в енергетичному секторі - потрібно максимально скоротити вплив на атмосферу шкідливих і забруднювальних речовин і перейти на використання до поновлюваних джерел енергії. Особливу увагу також необхідно приділити екосистемам - їх потрібно відновлювати і охороняти.

Кліматичні зміни, NewsGram
Кліматичні зміни, NewsGram

Вчені також додають, що потрібно реформувати продовольчу політику - людям потрібно їсти менше м'яса і більше рослинної їжі. Необхідно стабілізувати кількість людей на планеті і переходити на безвуглеродну економіку.

Нагадаємо, раніше глобальне потепління дійшло до України: вчені показали катастрофічні цифри.

Також Знай.uа писав про льодовиковий період замість глобального потепління: Землі передрекли катаклізм, потужніший за Чорнобиль.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що зима вже не актуальна: температура продовжує бити всі рекорди, зафіксовано саму теплу ніч за 139 років.