Танення арктичного льоду, спричинене зміною клімату, сприяє поширенню смертельно небезпечного вірусу, який знищує тюленів, видр та морських левів у Північній Атлантиці та Північній частині Тихого океану, показали нові дослідження, повідомляє Daily Mail

Вірус чуми свиней (ВЧС) десятиліттями мучив морських ссавців, вбиваючи тисячі тюленів європейських гаваней у Північній Атлантиці 2002 року.

Тюлені, Morten Jorgensen

Через два роки було виявлено, що видра на півночі морських островів на Алясці заразилася вірусом. Вчені плуталися з приводу того, як це могло поширитися між видами, оскільки вони не мали контакту через арктичний морський лід, який перекривав будь-які маршрути між ними.

Дослідницька група з ветеринарної медицини Каліфорнійського університету виявила, що заражені тюлені з Європи діставались через проходи по Північній Росії та Північній Каліфорнії, які були відкриті нижчим рівнем морського льоду.

Популярні новини зараз
Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Дослідники з університету Цинциннаті на початку 2019 року встановили, що Арктика може незабаром залишитись без морського льоду під час переходу з літа на зиму через зміни клімату. Ця "історична" зміна морського льоду, можливо, дозволила арктичним і субарктичним тюленям зустрітися таким чином, як це було б неможливо раніше.

Глобальне потепління, BBC

Команда, яка стояла за дослідженням, виявила, що це ймовірна причина появи ВЧС у океані.

Доктор Трейсі Голдштейн, автор дослідження щодо поширення вірусу сказав:

"Танення морського льоду веде до того, щоб морські дикі тварини шукали нові середовища існування. Коли тварини контактують з іншими видами, у них є можливість передавати інфекційну хворобу з потенційно руйнівними наслідками"

У 1988 році внаслідок спалаху ВЧС загинуло понад 18 000 тварин, в тому числі 60% популяції морських тюленів у Великобританії.

У 2003 році морських ссавців у Північному Тихому океані було вперше заражено ВЧС. Саме тому це дослідження підкреслює необхідність розуміння передачі вірусу та потенціалу спалахів чутливих видів у середовищі.

Нагадаємо, океан виплюнув на берег загадкове чудовисько, схоже на мозок

Раніше Знай.ua повідомляв, що Європу поглинув найпотужніший шторм

Також Знай.ua писав, що на Україну насувається стихійне лихо