Останній Генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов у 1997 році знявся у рекламі мережі ресторанів Pizza Hut, яка й досі часто спливає у мережі. Її називали однією з найгірших реклам в історії. Сам Горбачов пояснив, чому пішов на такий крок.

За словами політика, по-перше, піца зближує людей, а по-друге, що йому дуже потрібні були гроші. Розмір його гонорару не публікувався, але, за оцінкою Foreign Policy, у перерахунку на ціни 2019 року він становив не менше мільйона доларів.

Михайло Горбачов
Михайло Горбачов

Зазначимо, що після розпаду Радянського Союзу Горбачову потрібно було забезпечити себе пожиттєвою пенсією. А зробити це у період гіперінфляції було вкрай важко. Тому такий рекламний ролик таки з'явився. Мережа ресторанів Pizza Hut активно розвивалася й заходила на ринок Росії, тому грошей на рекламу не жаліли.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

У ході переговорів колишній президент СРСР висунув кілька умов. По-перше, за ним повинно було залишитися право затвердження сценарію. По-друге, він навідріз відмовився їсти піцу в кадрі. "Я колишній глава держави, — заявив він. Їсти піцу я не зможу". В результаті автори прийшли до компромісу: разом з Горбачовим в рекламі знялася його внучка Анастасія Вірганська — колишній президент пригощає її піцою.

Реклама Pizza Hut з Горбачовим — не просто дорогий рекламний ролик. Це невелике кіно, зроблене швидше за законами кінематографа — починаючи від нетипового для американського ринку рішення зберегти діалоги російською й додати субтитри, і закінчуючи звуковою доріжкою, записаною оркестром наживо. Крім того, кожен з персонажів реклами відображає дуже впізнаваний тип радянської та пострадянської людини.

Михайло Горбачов
Михайло Горбачов

Ролику вдалося передати Росію саме за таким шаблоном, які її уявляли американці. Творці відео навіть чекали спеціальної погоди, аби все було згідно з задумкою. Так, на початку зими випав сніг, але його було дуже мало. Тому зйомки перенесли, щоб снігу було більше.

Попри підкреслено стереотипне зображення місць і людей, єдине, що виглядає в ролику неправдоподібним — це тост "За Горбачова!", в якому у фіналі ролика зливаються голоси всіх жителів країни.

Нагадаємо, Зеленський висміяв Путіна просто під вікнами Кремля: відео.

Як повідомляв портал Знай.uа, Зеленського у кріслі президента України "замінить" двійник: вже погодився і підписав.

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський хоче особисто зустрітись із Путіним: про що говоритиме президент України.