Сусідня Росія стала популярною країною, куди їздять іноземці заради сурогатних матерів. У РФ сурогатне материнство легалізовано, в тому числі й на комерційній основі. Фахівці, що працюють у цій сфері підтверджують, що настав справжній китайський бум, оскільки в Китаї сурогатне материнство хоч і не заборонене, але й не дозволене.

Російські сурогатні матері приваблюють китайців тим, що у росіянок відсутні будь-які права на дитину, яку виношують. У квітні 2017 року пленум Верховного суду РФ ухвалив, що права дитини є тільки у біологічних батьків.

Сурогатне материнство, фото: golos.ua
Сурогатне материнство, фото: golos.ua

До прикладу, в одному з оголошень на китайському форумі йдеться: "Російські сурмами не заберуть вашого малюка. За їхніми законом дитина належить саме замовнику. Вони навіть у суді не зможуть заперечити цей факт. Вибираючи Росію, ви убезпечите себе і майбутнього малюка від суперечок на тему приналежності дитини, які часто виникають в Китаї та інших країнах".

Свою історію розповіла 34-річна Наталія з Підмосков'я, у якої двоє своїх дітей і четверо — за програмою сурогатного материнства. Жінка зізналася, що вже п'ять років пологи за замовленням є її єдиним заробітком.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

"Я сама попросила агентство дати мені китайську пару. Знала, що на них можна заробити більше. Стандартний гонорар — мільйон рублів, а з них я отримала плюс 500 тисяч. Агентство теж не в образі: з російських беруть три мільйони рублів, а з них мали чотири. Ще один плюс китайців — це повна відсутність проблем зі спілкуванням. Точніше, його взагалі немає. Мої в Москві були всього два рази. На самому початку процедури, щоб пройти ЕКО, і вже після пологів приїхали за готовим дитятком", - говорить Наталя.

Сурогатне материнство, фото: 24tv.ua
Сурогатне материнство, фото: 24tv.ua

Жінка зізналася, що коли після пологів їй показали малюка типової китайської зовнішності, то жодних материнських відчуттів до нього у неї не проявилося. На відміну від неї рідні китайські батьки малятка, які довго лікувалися від безпліддя і з нетерпінням чекали дитину, плакали від щастя.

"Таких, як я, там багато було. Це комерційний пологовий будинок, і для сурмам у них обладнаний окремий блок. В сусідній палаті лежала сурмама з Тверської області. У неї замовники теж з Китаю. Вона народила двійню. Тільки там китайська мамашка — модель. Зі здоров'ям у неї все добре, вона псувати фігуру не хотіла", - розповіла Наталія.

Водночас, трапляються випадки, коли китайці мають справу із недобросовісними компаніями і залишаються обманутими. Одну з таких історій розповіла агентка постраждалих китайських клієнтів Катя Айдакова. Тоді вісім пар китайців на початку року звернулися у велике московське агентство "Свитчайлд" та підписали угоди, які у листопаді розірвали в односторонньому порядку.

Договір, фото: surrogacy.net.ua
Договір, фото: surrogacy.net.ua

"Їм, як і іншим потерпілим, вже з Росії, запропонували анонімні договори. Тобто сурмам вони в очі не бачили. А далі їх просто повідомляли, що вагітність не настала. Були взагалі сурмами чи ні - ніхто не знає. Китайці, які залишилися без дітей, зажадали повернути гроші. Сумарно вони заплатили 12 мільйонів рублів, але отримали відмову", - розповіла Катя Айдакова.

Проте на відміну від постраждалих росіян китайські клієнти не поспішають йти в поліцію, що пов'язують з їхнім менталітетом. Враховуючи це, недобросовісні компанії намагаються їх обдурити, беручи передоплату. Юрист у сфері міграційного законодавства Олександр Маслов пояснив особливості встановлення батьківства:

"В Росії громадянство встановлюється за батьків. Тобто народжений в Росії китаєць буде громадянином Китаю. А ось у Китаї можуть виникнути складнощі з отриманням свідоцтва про народження. Мені відомі приклади, коли батькам доводилося звертатися в суд. Деяким парам доводилося проводити тест ДНК, щоб довести, що це їхній малюк", - говорить Маслов.

Нагадаємо, ризики вакцинації дітей в Україні: на що звернути увагу до та після щеплення

Як повідомляв портал "Знай.ua", Комаровський показав, як правильно мити руки і міряти температуру: соромно цього не знати

Також "Знай.ua" писав, що створено універсальний засіб від старості, запускають просто в мозок: подробиці революційного відкриття