Фотографія стала порятунком для онкохворої Карлі Кларк та її брата, якому також постаивли страшний діагноз, розповідає ВВС.

Про свій діагноз фотограф Карлі Кларк дізналась у березні 2012 року, коли робила фотознімки у бідному районі Ванкувера в рамках університетського проекту. Коли лікарям вдалось поставити вірний діагноз, хвороба вже прогресувала. Захворювання та лікування повністю змінили погляд дівчини на світ і вона, для того, щоб відволіктись, вирішила робити фотографії своєї боротьби з хворобою.

Фото: Carly Clarke

Фотосесія отримала назву Reality Trauma за аналогією з “реаліті-шоу” та мала фіксувати весь процес лікування Карлі, зміни в її зовнішньому вигляді та стійкість у боротьбі з недугою. Таким чином дівчина хотіла показати приклад іншим онкохворим, як не дозволяти хворобі повністю окупувати думки та почуття. А лікарі навіть допомагали Карлі в цьому — дозволяли під час процедур ставити фотоапарат на штатив з автоспуском, а іноді навіть самі фотографували.

Фото: Carly Clarke

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

В найважчі часи дівчині навіть не вистачало сил, щоб взяти в руки фотоапарат, але згодом хвороба почала відступати і відчуття безнадійності змінилось відчуттям ейфорії. “Коли ти був настільки близько до смерті, хочеться жити повним життям”, - розповідає Карлі. А за словами викладачів, її світлини впливають на інших, оскільки показують також позитивний бік лікування від хвороби.

“Я дивлюсь на ці світлини і думаю, що саме вони надали мені сил — на них видно, що, хоч я й стою перед смертельною загрозою, якась частина мене вірить у те, що я впорають”, - каже Карлі. Усього за час лікування дівчина зробила півтори сотні світлин, одна з яких, яка має назву “Останній день хіміотерапії”, була номінована на нагороду “Портрет Британії”.

Фото: Carly Clarke

А у вересні 2018 року такий самий діагноз поставили молодшому брату Карлі Джо. І дівчина почала робити такі самі фотографії про його шлях до одужання. І, попри відмову від трансплантації стволових клітин, хвороба в Джо також відступила.

“Світлини мої та Джо нагадують мені про надзвичайну здатність людського організма витримувати такі пекельні випробування. Сподіваюсь, що на них можна роздивитись не лише страшні деталі хвороби, а й надію, яку ті, хто здолав онкозахворювання, дають іншим”, - каже Карлі.

Фото: Carly Clarke

Нагадуємо, що в Україні в перші дні січня був зафіксований спалах Грипу А, від якого вже померла одна людина.

Як повідомляв портал Знай.uа, українці розділилися у відношенні до вакцинації дітей.

Також портал Знай.uа писав, що взимку і навесні 2020 року грип лютуватиме в Україні.