На днях група програмістів з Чехії безкоштовно за вихідні зробила та віддала уряду державний сервіс, на який держава мала витратити 16 мільйонів євро.

Про це повідомляють іноземні ЗМІ.

Як відзначається, все розпочалося зі закритого тендера на створення сервісу з продажу електронних дозволів на проїзд по платних швидкісних автомагістралях, на який держава виділила 400 мільйонів чеських крон, а це майже 16 мільйонів євро.

Відтак, таке держзамовлення викликало обурення в чеському IT-співтоваристві через "явне марнотратство" з боку уряду. Тому власник компанії Actum Digital Томаш Вондрачек, заявивши, що це абсурдний тендер, закликав місцевих програмістів об'єднатися і провести хакатон, щоб створити аналог сервісу з держзамовлення.

Томаш Вондрачек

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки
Показати ще

І варто зауважити, що охочих програмістів знайшлося чимало, адже на такий заклик відразу відгукнулися понад 300 осіб з Чехії. Після масштабної зустрічі, частина програмістів розпочала свою роботу над сайтом у п'ятницю, 24 січня, в офісі Actum Digital в Празі, а закінчили увечері неділі. Так, програмісти зробили платформу fairznamka.cz, відповідну переважній більшості вимог до сервісу за 16 мільйонів євро.

Уже в понеділок 27 січня сайт заробив у тестовому режимі. Щоправда, він ще не підключений до держсистеми, але імітує всі необхідні функції. За першу добу сервіс відвідали понад 175 тисяч осіб, які зазнали навантаження сайту і зробили перші покупки.

Команда програмістів

Уряд Чехії спочатку пропонував оплатити допомогу, але потім прийняв сайт fairznamka.cz в подарунок. Окрім цього, міністр транспорту Чехії Володимир Кремлік лишився свого крісла, але все ж зізнався, що поважає рішення прем'єр-міністра та додав, що в його пріоритетах було створення системи "без затримок", тому конкурс був закритим.

Нагадаємо, що компанія Microsoft запровадила цікаву функцію в роботу системи Windows 10. Тепер користувачі можуть робити дзвінки за допомогою комп'ютера.

Як повідомляв Знай.uа компанія Xiaomi готує до виходу унікальний смартфон Mi Mix 10, який точно стане популярним завдяки своїй ціні і топовим характеристикам. Правда, коли покажуть новинку - невідомо.

Також Знай.uа повідомляв, що iOS 13 користується величезною популярністю. Повідомляється, що нова ОС встановлена на більшості сучасних смартфонів, що говорить про вдалу збірку.