Нові дослідження доводять, що через зростання температур загибель дерев в амазонських джунглях неймовірно пришвидшилась. Це означає, що вже скоро вони будуть викидати більше вуглекислого газу, ніж поглинати. В результаті швидкість кліматичних змін додатково посилиться.

джунглі амазонки
джунглі амазонки

Тропічні ліси вловлюють до 15% викидається людиною вуглекислого газу. Однак через зростання викидів і кліматичних змін вони швидко перестають справлятися з цим завданням. Це означає, що замість того, щоб поглинати вуглець, джунглі починають самі його викидати внаслідок посух, пожеж і вирубки. Це тільки збільшує швидкість глобального потепління, зазначає Science Alert.

Міжнародні науковці з'ясували, як саме змінюється поглинальна здатність двох найбільших масивів тропічних лісів — джунглів Амазонії і басейну ріки Конго. Для цього вчені зібрали дані про швидкості росту і темпи загибелі дерев у старовікових лісах 11 країн Африки. Їх порівняли з аналогічними показниками з 321 ділянки в Амазонії.

Виявилося, що протягом останніх десятиліть лісу вловлюють все менше вуглекислого газу. Хоча ріст дерев дещо прискорилося за рахунок збільшення концентрації CO2, виросли і їх втрати внаслідок посух і хвиль спеки.

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого "Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Пожежі в Амазонії, Хайтек
Пожежі в Амазонії, Хайтек

Екстраполювавши отримані дані в майбутнє, автори прийшли до висновку, що до 2030 року африканські ліси будуть поглинати на 14% менше вуглецю, ніж сьогодні. Це повільне зниження контрастує з різким падінням уловлює здатності Амазонії. Як показали розрахунки, місцеві джунглі перетворяться з поглинача CO2 в його джерело вже через 15 років, до 2035 року. Це набагато швидше, ніж передбачали найпесимістичніші прогнози.

Раніше передбачалось, що ліси продовжать поглинати CO2 протягом багатьох десятиліть. Однак тепер стає очевидно, що для обмеження зростання температур на рівні 1,5-2°С необхідні набагато більш швидкі скорочення викидів.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше публікували рейтинг телефонів з гарною камерою: як вибрати найкращу модель.

Як повідомляв портал Знай.uа, львівські школи потрапили в топ-100 найкращих України, Ейнштейн би позаздрив.

Також Знай.uа писав, топ-10 простих способів подорожувати світом майже безкоштовно.