Глобальна самоізоляція населення була знайома людям ще з середніх віків.

Так, у часи Шекспіра епідемія - була частим явищем, як і те, що вона за собою приводила: руйнування звичного життя, смерті, страх. Шекспір написав свою похмуру, відчайдушну драму "Короля Ліра" саме під час самоізоляції.

Сьогодні у розпал епідемії коронавірусу з'явилися безліч мемів про те, що Вільям Шекспір створив свої геніальні твори під час карантину - "Король Лір", "Макбет" "Антоній і Клеопатра".

Шекспір на карантині, мем з вільних джерел
Шекспір на карантині, мем з вільних джерел

Меми мемами, але однозначно можна сказати, що епідемія чуми значно вплинула на кар'єру Шекспіра. Про це пише автор книги про англійського драматурга Ендрю Діксон у Guardian.

Шекспіру щастило з самого раннього дитинства - він пережив спалах хвороби, яка спустошив його рідне містечко Стретфорд-на-Ейвоні через кілька місяців після народження майбутнього генія влітку 1564 року. Тоді померла чверть населення міста.

Чума "наздогнала" Шекспіра, коли він став професійним актором, а пізніше драматургом і співвласником трупи лондонського театру. В часи спалахів захворювання, які часто траплялися навесні чи влітку, в розпал театрального сезону, влада забороняла масові зібрання.

Між 1603 та 1613 роками, коли Шекспір був на вершині свого письменницького таланту, "Глобус" та інші лондонські театри були зачиненими загалом впродовж 78 місяців, тобто більш ніж 60% часу.

"Короля Ліра" показали на сцені після Різдва у 1606 році, тож Шекспір написав її або того ж року, або за рік до цього, пише пан Діксон. Влітку 1606 року в Лондоні був великий спалах чуми, через що театри тимчасово закрили, і у п'єсі є чимало образів смерті, хаосу та відчаю.
Артхив Джеймс Баррі, Король Лір оплакує Корделию
Артхив Джеймс Баррі, Король Лір оплакує Корделию
Цікаво, що під час попереднього спалаху чуми у червні 1592 року, коли театри закрили майже на шість місяців, Шекспір почав писати поезію, ймовірно, щоб забезпечити собі більш надійне джерело доходу. Якби театри так і залишилися зачиненими, можливо, світ би не побачив ані "Короля Ліра", ані "Гамлета", "Макбета", "Ромео і Джульєтти" та інших видатних робіт драматурга, припустив Діксон.

вистава Шекспіра, фото Getty Images
вистава Шекспіра, фото Getty Images

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв портал Знай.ua, українська дівчина Джеймса Бонда Куриленко вилікувалась від коронавірусу вдома - що робила знаменитість