Вчені з Університету Пердью і Університету Східної Фінляндії прийшли до висновку, що причиною коротких і теплих зим, які присутні в усьому світі в останні роки, стали викиди метану з північних озер. Наукове дослідження на цю тему було опубліковано в журналі Environmental Research Letters.

За словами вчених, озера складають близько 10% бореального ландшафту, при цьому вони відповідальні за 30% біогенних викидів метану в усьому світі. Мова йде про парниковий газ, який надає набагато більший вплив на зміни клімату, ніж вуглекислий газ. До цього часу спроби оцінити викиди метану з бореальних озер були пов'язані з великою невизначеністю в умовах підвищення температур. Оцінка, дана вченими, через кілька років ставала неактуальною через зміни клімату.

Озера, ілюстративне фото - Getty Images-
Озера, ілюстративне фото - Getty Images-

Тим часом у новому дослідженні вчені підрахували і спрогнозували, що до кінця цього століття викиди метану з бореальних озер на території Фінляндії зростуть приблизно на 26-59%. Наукова робота дослідників показала, що, хоча потепління води і донних відкладів відіграє серйозну роль, збільшення тривалості безледового періоду є ключовим фактором збільшення викидів метану в майбутньому.

"Бореальні озера залишаються значним джерелом метану в умовах глобального потепління протягом цього століття, і збільшення викидів метану залежить від широти. Наше дослідження показало, що саме сильне збільшення викидів відбудеться в північних озерах, розташованих на низьких широтах", - говорить провідний автор дослідження Нарасинья Шурпали.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Озера, ілюстративне фото - Getty Images-
Озера, ілюстративне фото - Getty Images-

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, вмираюча зірка "зжерла" гігантську планету, масштаби того, що сталося переплюнуло все.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що "марсіанський фотограф" зобразив світанок на Червоній планеті.

Також портал "Знай.ua" писав, що NASA готова відправити двох колонізаторів Місяця в космос.