Італія поступово скасовувати карантинні заходи, але в школи учні повернутися, в кращому випадку, лише у вересні. Одна з причин такого рішення - літній вік багатьох вчителів. Тому вже зараз італійські педагоги намагаються осмислити уроки, які їм дала дистанційна освіта. Ситуація в Італії, як не дивно, досить близька до української, тому на їх висновки варто звернути увагу.

Про це розповідає видання Освіторія.

Школа, скріншот телепередачі
Школа, скріншот телепередачі

Комп'ютеризація - це обов'язок держави

Школи Італії, так само як і родини, були елементарно технічно не готові до масової онлайн-освіти. Італія на 24-му місці з 28 країн Європи за рівнем диджитализації, а чверть італійських сімей не мають доступу до інтернету. Тому спочатку Міністерство освіти довелося витратити величезні кошти на забезпечення населення комп'ютерами і планшетами. І попри екстрені заходи, багато шкіл так і не змогли реалізувати онлайн-навчання, і далеко не всі учні отримали необхідні кошти освіти.

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Відсутність стандартів

Навіть між різними вчителями в одних і тих же школах було мало координації, а тим більше в різних школах. З-за цього різні вчителі обирали різні технічні засоби для проведення уроків, будь то Meet, Classroom, Zoom, Jitsi або Edmodo. Сім'ї з трьома дітьми шкільного віку доводилося завантажувати три програми і кожного окремо вчити користуватися тією платформою, яку обрав учитель.

Карантин посилив батьківське почуття провини

Сприйняття життя через екран монітора і соціальні мережі змусило порівнювати своїх і чужих дітей. Музеї, театри, акваріуми і зоопарки відкрили свої віртуальні двері. Тому постійно хтось писав або розміщував фото, як його дитина захоплено віртуально подорожує музеями мистецтв. І батьки, чиї діти просто валялися в ліжку під мультики змушували відчувати себе невдахами.

Тестування - не найкраща мотивація

В Італії панували дуже суворі порядки щодо тестування учнів, і вперше цей стандарт був скасований. Зазвичай учням проводять багато тестів щомісяця, і якщо в кінці року їх середній бал недостатній, вони повинні повторити рік. Але дистанційно тестування неможливо, тому що не можна відстежити списування. За таких умов Міністерство освіти оголосило, що в цьому році жодного учня не залишать на другий рік. Але виявилося, якщо уроки були цікавими, діти виконують охоче, не заради оцінки на тестуванні.

Батьків можна пускати в класи

Вперше батьки бачили, що відбувається на уроках, які, траплялося, проходили прямо на кухні. Вони побачили, як діти часом поводяться зовсім не так, як очікують тато і мама. Але зате вдома немає інших дітей і всяких інших відволікаючих чинників. Діти поруч з батьками були значно спокійнішими і поводилися тихіше, так само як і вчителі - ті не наважувалися кричати на учнів, так як це могли б почути батьки. Це зруйнувало бар'єри, які існували з батьківським присутністю в класі.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Реформа освіти в 2020: як зміняться зарплати вчителів та фінансування внз в Україні.

Як повідомляв портал "Знай.ua" Що там в цій школі робити? У РПЦ хочуть залишити дівчаток без освіти.

Також "Знай.ua" писав, Нова українська школа: основні міфи, в які не слід вірити батькам.