Вчені з Італії намагаються знайти причину того, що на льодовиках в Альпах з'явився рожевий сніг. Виявилося, що незвичайний колір з'явився на снігу завдяки водоростям, які прискорюють наслідки зміни клімату.

Рожевий сніг на частини льодовика Пресена викликаний рослиною з Гренландії, припускають італійські дослідники. Хоча точне походження водорості невідомо, стверджують учені.

"Водорості не небезпечні, це природне явище, яке відбувається під час весняних і літніх періодів в середніх широтах, але також і біля полюсів", – сказав Б'яджо-Ді Мауро з Національного дослідницького ради Італії, який раніше вивчав водорості на льодовику Мортераш в Швейцарії.

Рожевий лід у Альпах, фото: sciencealert
Рожевий лід у Альпах, фото: sciencealert

Рослина Ancylonema nordenskioeldii присутня в "темній зоні" Гренландії, де тане лід. Як правило, лід відбиває 80% сонячного світла назад в атмосферу однак коли з'являються водорості, які затемнюють лід, він починає поглинати тепло і тане значно швидше.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

В результаті того, як швидше тане лід, починає з'являтися більше водоростей. Саме вони і додають червоні, рожеві відтінки білого льоду.

"Все, що затемнює сніг, змушуючи його танути, тому що прискорює поглинання радіації. Ми намагаємося кількісно оцінити вплив інших явищ, крім людського, на перегрів Землі. Присутність туристів і підйомників також може вплинути на водорості", – сказав Ді Мауро.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, по мальовничим видам Європи тепер можна прогулятися онлайн.

Як повідомляв Знай. ua, на Евересті з'явився 5G сигнал, рекордна висота для бездротової мережі.

Також Знай. ua писав, що у Карпатах продовжує валити сніг, зима не відпускає українські Альпи.