Дослідники з Медичної школи Фінберга при Північно-західному Університеті зробили перший кроки в лікуванні ендометріозу — жiночого захворювання, яке може привести до безпліддя.

Медики продемонстрували, що стовбурові клітини можна перепрограмувати в здорові клітини матки, повідомляє Medical Xpress.

Такі клітини будуть оптимальним варіантом для трансплантації та адеквато сприйняті імунною системою людини.

Ендометріоз виникає, коли ендометрії в матці жінки не реагують на достатню кількість гормону, званого прогестероном. Аномальні клітини, що називаються фібробластами, проходять через фаллопієві труби і потрапляють на нижні черевні тканини і яєчники. Позаматкове зростання ендометрiоподобної тканини призводить до важкого тазового болю і збільшує ризик розвитку раку яєчників.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Жінки, в організмі яких присутні аномальні ендометрії можуть страждати від безпліддя, тому що дефектні клітини ендометрію не сприйнятливі до ембріону. Дослідження відкрило спосіб заміни несправних клітин нормальними, отриманими з шкіри або крові жінки.

Наукова робота продемонструвала, що ці клітини можна відтворити і змусити правильно відреагувати на прогестерон. Наступним кроком буде заміна хворих клітин в матці.

Оскільки методи терапії на основі клітин продовжують поліпшуватися, дефектні клітини, які викликають запалення і біль в порожнині матки пацієнтів з ендометріозом, в майбутньому будуть замінені нормально запрограмованими клітинами.

Таким чином, біль буде усунена в довгостроковій перспективі. Більш того, новостворений нормальний ендометрій буде більш сприйнятливим до ембріону.

Нагадаємо, вірус герпесу збільшує ризик виникнення хвороби Альцгеймера при наявності в організмі певного гена.

Як повідомляв портал "Знай.uа" довжина пальців вказує на сексуальну орієнтацію.

Також "Знай.uа" писав, медики винайшли "розумні наклейки", які моніторять показники здоров'я і ймовірність виникнення різних захворювань.