Енергетичні напої містять високий рівень кофеїну, таурину та інших стимулюючих речовин, з-за чого їх корисність часто ставиться під питанням серед багатьох дослідників.

Фахівці Медичної школи МакГоверна в Медичному науковому центрі Університету Техасу в Х'юстоні готуються представити докази того, що всього одна порція енергетичного напою має серйозні негативні наслідки на функції кровоносних судин, повідомляє The Medical News Today.

У їх дослідженні взяли участь 44 студенти. Медики протестували роботу ендотелію (кровоносної судини) учасників на початку дослідження, щоб встановити, як енергетичні напої вплинуть на неї.

Потім кожен з добровольців випив "енергетик" об'ємом 680 мл. Дев'яносто хвилин потому дослідники знову провели тести ендотеліальних функцій. Результати показали, що у студентів спостерігався низький потік-опосередкованої дилатації артерій.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Потік-опосередковане розширення указує на стан кровоносних судин. На початковому етапі показник становив у середньому близько 5,1 % в діаметрі.

Після вживання енергетичних напоїв показник впав до 2,8 % у діаметрі. Науковцi пояснюють, що це вказує на гостру недостатність функції кровоносних судин.

Автори дослідження вважають, що порушення функції судин може бути результатом комбінації речовин, якi зазвичай використовуються в енергетичних напоях: кофеїну, таурину, цукру і трав'яних стимуляторів.

"Оскільки енергетичні напої отримують все більшу популярність, важливо вивчити вплив на тих, хто часто п'є, і визначити, наскільки такі напої безпечні", — заявив автор дослідження Джон Хіггінс (John Higgins)

Нагадаємо, надмірне споживання солі провокує запалення у людей, які страждають від розсіяного склерозу.

Як повідомляв портал "Знай.uа" сир, йогурт і інші жирні молочні продукти зменшують ймовірність розвитку діабету 2-го типу.

Також "Знай.uа" писав, що якщо ви не уявляєте своє життя без цукру, то у нас для вас погані новини.