Дослідники з Лейпцігського університету в Німеччині визначили типи фізичних вправ, які уповільнюють процеси біологічного старіння.

Команда вчених вивчила довжину теломер і теломеразу в учасників, які займалися одним з трьох видів вправ на протязі всього дослідження: вправи на витривалість і опору та інтенсивна тренування, повідомляє European Heart Journal.

Одним з ключових факторів клітинного здоров'я вважають теломери, "захисні ковпачки", які захищають кінчики генетичного матеріалу в наших клітинах. Коли теломери зменшуються, генетичний матеріал починає погіршуватися і шле сигнал про те, що клітина старіє і скоро помре.

Теломераза допомагає підтримувати довжину теломер, але, оскільки ми старіємо, стає набагато менш активною.

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання
Показати ще

У рамках цієї наукової роботи, дослідники набрали 266 молодих здорових учасників, які вели малорухливий спосіб життя.

Дослідники випадковим чином розподілили добровольців по чотирьом групам:

1. Проходили тренування на витривалість, в тому числі біг;

2. Проходили сеанс інтенсивних вправ;

3. Виконували вправи на опору;

4. Продовжували жити в звичному ключі.

Експеримент продолился близько півроку. Кожен з учасників трьох груп відвідував заняття по сорок п'ять хвилин три рази на тиждень.

Лише 124 учасника до кінця виконали поставлені їм завдання.

Слід зазначити, що дослідники зібрали зразки крові добровольців на початку дослідження, а потім через тиждень після заключної тренування.

Вивчивши довжину теломер і активність "ковпачків" в білих кров'яних клітинах, вчені встановили, що вправи на витривалість і інтенсивні тренування приносять найбільшу вигоду для довголіття.

Зокрема, активність теломерази збільшилася в два-три рази у людей, які займалися в першої та другої групи, а довжина теломер значно збільшилася.

Нагадаємо, потрібно займатися спортом в літньому віці.

Як повідомляв портал "Знай.uа" фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав чому літнім людям потрібно займатися єдиноборствами.