Чим довше триває шлюб, тим менша кількість сварок і більше гумору у відносинах.

За твердженнями американських психологів з Каліфорнійського університету Берклі, фінанси і діти складають труднощі тільки на початку подружнього життя, повідомляє Daily Mail.

Однак, чим довше тривають подружні стосунки, тим частіше у пар розвивається уміння реагувати на проблеми з почуттям гумору.

Отримані дані похитнули стереотип про те, що літні пари часто вже втомилися один від одного і живуть разом в силу традицій або інших причин, які не пов'язані з взаємною прихильністю.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Американські психологи 13 років поспіль спостерігали за парами, що складалися в шлюбі від 15 до 35 років. Аналіз відносин подружжя проводився на протяжений трьох зустрічей з різницею в п'ять або шість років. Під час кожної з них пари спілкувалися про спірні питання у шлюбі, які записувалися на відеокамеру.

Їх реакція оцінювались у відповідності з виразом обличчя, мовою тіла, того, що вони говорять і тоном голосу. Емоції поділили на категорії: гнів, презирство, відраза, домінуюча поведінка, захисна позиція, страх, напруга, смуток, цікавість, прихильність, гумор, ентузіазм.

Дослідження показало зростання позитивних моделей поведінки: прихильності і гумору. Негативні емоції, наприклад захисна позиція, з роками лише зменшувалися.

"Наші дослідження пролили світло на один з найбільших парадоксів подружнього життя. Незважаючи на втрату друзів і сім'ї, літні люди, які перебувають у стабільних шлюбах щасливі і мають низький рівень депресії і тривоги, — заявляє автор дослідження Роберт Левенсон (Robert Levenson).

Слід зазначити, що учасники дослідження уклали подружні відносини в період 1970-1990-х років.

Нагадаємо, гени, які активуються у нашому тілі ближче до кінця життя, можуть пояснити, чому у літньому віці у жінок здоров'я набагато гірше, ніж у чоловіків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", спосіб мислення у чоловіків і жінок дійсно розрізняється.

Також "Знай.uа" писав, що будь повторюваний плейлист рано чи пізно починає дратувати, але, на думку деяких музичних психологів, різдвяні мелодії можуть ще й нашкодити.