У Керченського інциденту 25 листопада, коли в Азовському морі російський агресор протаранив наші катери, є всі "шанси" перетворитися на справжню Керченську кризу. До Карибської напруги ще далеко. Однак нагадаємо, що до конфлікту мають відношення ядерна Росія, і нехай опосередковано, але НАТО, у яких теж - ядерна зброя. Однак сіяти паніку поки не має сенсу, хоча не варто випускати з уваги ці факти. До кінцевих висновків далеко – на сьогоднішній день ситуація лише розвивається. Прогнозувати, у що розгорнеться цей, безумовно, тривожний дзвінок, поки ще неможливо. Але є речі, які слід тримати в голові, щоб бути готовим до всього.

Так, на початку 26 листопада нам відомо про наступниі пропозиції секретаря РНБО :

Вже в понеділок 26 листопада (тобто сьогодні) скликати позачергове закрите засідання Парламенту. Президент України Петро Порошенко, який підтримав цю ідею, просить депутатів відкласти всі справи і в обов'язковому порядку з'явитися в сесійний зал;

Розглянути питання про воєнний стан на всій території країни на 60 днів (це 2 місяці, відповідно – до 25 січня)

Насправді мало хто сподівався, що РНБО дійсно закінчиться рекомендаціями ввести воєнний стан, а не загальними фразами про загрозу і необхідності дотримуватися норм міжнародного права. А ті, хто були впевнені в більш жорсткому рішенні, тим не менш, не розраховували на рекомендацію ввести воєнний стан на всій території, а не в окремих районах, найбільш вразливих для збройних атак РФ.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Однак рішення РНБО було саме таким. Що це означає? В першу чергу те, що Україна отримає всебічну (і збройну теж) підтримку насамперед від НАТО.

Уточнення формату підтримки будуть у понеділок ближче до вечора: залежатиме від того, наскільки швидко і яке саме рішення прийме ВР, і які у зв'язку з цим будуть результати понеділка же зустрічі Порошенко з Столтенбергом. На боці України попередньо виступила Федеріка Моргерини.

Однак у будь-якому випадку все впирається в позицію українських нардепів. Всім нам цікаво в понеділок послухати, що заявить кожен з претендентів на посаду наступного президента: у стабільній ситуації легко і необтяжливо демонструвати безкомпромісність і войовничість. Завтра, як мінімум, у декількох з них буде можливість підтвердити свої заяви реальним голосуванням. Не тільки власних, але і фракційним.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", стало известно, що російські окупанти зробили з захопленими українськими суднами. І ні слова про екіпаж.