Традиційно виборча кампанія у всьому світі перетворюється ще й на конкуренцію виборчих програм учасників виборів. Програма політичної сили - це головний документ, можна навіть сказати, "внутрішня конституція" партії, через яку вона намагається достукатися до виборця і повідомити механізми перетворення країни / регіону / міста в разі приходу до влади. А виборець, влаштовуючи оглядини цих програм, робить вибір під свої індивідуальні потреби та інтереси.

Але це ідеальна картина. В українських умовах, і вибори в столиці про це яскраво свідчать, переважна більшість політичних партій тримають виборців за повних ідіотів. На чому тільки не піаряться кандидати в мери, але тільки не на тому, які реформи планують здійснити в столиці.

17 чоловік на "скриню мерця" ...

ЦВК завершила процес реєстрації кандидатів у мери Києва. Охочих поборотися за крісло міського голови набралося 17. Кияни в значній мірі розчаровані Кличком. Знаючи про це, у штабі "Солідарності" і продовжують вести роботу з пошуку самого зручного суперника для Кличка в другому турі виборів. З цією метою в серпні представники Віталія Кличка провели переговори з партіями "Самопоміч" та "Свобода", щоб вони не виставляли кандидатами в мери Києва своїх нардепів Єгора Соболєва та Юрія Левченка.

Також Кличко, за інформацією ЗМІ, нібито зумів домовитися з Олександром Омельченком про завуальовану підтримку екс-мера, щоб "підтягти" останнього до другого туру виборів як свого основного конкурента.
Ще на початку липня Кличко літав на футбол до Львова, де спілкувався з Андрієм Садовим. На прес-конференції на початку липня мер Львова повідомив, що "Самопоміч" братиме участь у виборах у столиці і має намір висунути кандидата на пост мера Києва. Разом з тим Садовий зазначив, що рішення щодо їхнього кандидата братиме міська організація.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Читайте також: Сергій Думчев з "РУХ ЗА РЕФОРМИ": Список БПП - це погано забуте старе

Таким чином, Садовий зняв із себе будь-яку відповідальність у відношенні того, що київська міська організація висунула кандидатуру голови київської "Самопомочі" Сергія Гусовського. Очевидно, що заступник глави фракції об'єднання "Самопоміч" у Верховній Раді, голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв мав більше шансів поборотися за мерське крісло, ніж ресторатор Сергій Гусовський.

Нардеп від "Свободи" Юрій Левченко, відомий киянам, починаючи з виборів до парламенту 2012 року, також був дуже незручним суперником для Кличка, що підтверджувала і соціологія. Однак через домовленостей з Кличком керівництво "Свободи" висунуло менш перспективного кандидата Олександра Мирного.

Борислав Береза ​​і Геннадій Корбан, які підгортають один і той же протестний електорат і, схоже, мають одне й той же джерело фінансування, тепер будуть боротися не стільки з Кличком, скільки з пенсіонером Омельченком. "Батьківщина" свого кандидата в мери Володимира Бондаренка намагається мінімально просувати візуально, ховаючи його за брендом партії і особисто Юлії Тимошенко.

Створюється враження, що Бондаренко балотується не в мери, а в депутати Верховної Ради. Головний лейтмотив, що проходить у його програмі, - це формування "справедливих тарифів" на ЖКГ. Теза майже геніальна, але ж навіть Кличко не опустився до такої профанації, адже тарифи ЖКГ формуються все ж не на рівні столиці, а безпосередньо урядом України. Популістський вектор Бондаренко ріднить його з популістською риторикою Берези, Корбана і Омельченки.

Києву потрібен управляючий і господарник

Соціологічне дослідження "Інституту досліджень регіонального розвитку України" свідчить, що лідером електоральних переваг на виборах мера Києва з 16,4% все ще залишається діючий мер Віталій Кличко.

"Але його рейтинг за півтора року впав більш ніж в три рази і продовжує падати. На жаль, у людей зростає розчарування в політиках, які прийшли до влади після Майдану ", - зазначає керівник дослідницьких проектів "Інституту досліджень регіонального розвитку України" Віталій Мороз. За його словами, зараз поступово набирають вагу політики і партії, що беруть участь у виборах мера і до Київради вперше.

Соціолог прогнозує, що вибори мера Києва пройдуть у два тури і головна інтрига - хто з кандидатів зможе вибороти спаринг з Віталієм Кличком. Дослідження показує, що найвищі шанси з 9,7% у Сергія Думчева ("РУХ ЗА РЕФОРМИ"). Третім йде Володимир Бондаренко ("Батьківшіна") - 7,3%. "У Кличка високий антирейтинг, тому у кандидата, який займе друге місце, є непогані шанси його "нокаутувати", - підкреслює Віталій Мороз.

При цьому, за даними соціологів, майже половина киян (49%) досі не визначилися з власним вибором.

Безсумнівно, що другий тур буде цікавим. Тут все може вирішити багатоконфліктний електорат, який прийде проголосувати проти чинного мера. Тому не дивно, що в штабі Кличка найбільш зручним спаринг-партнером розглядають саме Омельченко, а ще готуються максимально знизити явку виборців за допомогою адмінресурсу та брудних технологій.

Читайте також: "РУХ ЗА РЕФОРМИ": Влада боїться програти?!

Розуміють політтехнологи "Солідарності" і те, що найбільш незручним суперником для Кличка стане Сергій Думчев. По-перше, він не займався раніше політикою і не несе за собою шлейф популістського негативу, як ті ж Омельченко, Бондаренко, Береза ​​і Корбан. По-друге, програма "РУХу за Реформи" спрямована саме на київські проблеми. Простіше кажучи, Думчев чесно не обіцяє вирішити ті проблеми, які знаходяться в компетенції уряду і Президента. По-третє, представники "РУХу за Реформи" говорять про реальні речі, спираються на цифри, свою програму намітили реалізувати за рік.

"Якщо говорити про те, який мер потрібен Києву, на мою думку, столиці потрібен менеджер. Потрібен управляючий, господарник. Недостатньо, якщо він буде розбиратися тільки в енергетиці чи комунальному господарстві. Це повинен бути менеджер, який володіє необхідним досвідом в управлінні великими комплексами. Тому що йому потрібно швидко розібратися в ситуації і зрозуміти, що потрібно робити в першу чергу", - вважає директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

"Краще, щоб кандидатом був господарник. Суто політики займаються не стільки поточними справами міського господарства, скільки своїм піаром ", - констатує експерт.

Ясно одне, що саме другий тур розставить всі крапки над "і" щодо того, чи хочуть кияни бачити на посту мера столиці України і не зовсім політика, і зовсім не господарника ...