Колишній депутат Державної Думи РФ Ілля Пономарьов заявив, що Україні поки не під силу військове протистояння з флотом РФ в акваторіях Азовського і Чорного морів.


Безпека Азовського моря: версія Пономарьова

Ілля Пономарьов, колишній депутат Держдуми РФ
Ілля Пономарьов, колишній депутат Держдуми РФ


Він впевнений: бойові дії в регіоні теоретично можливі, але українська сторона поки не володіє достатнім рівнем боєздатності, аби повноцінно протистояти ворогу:

"Війна можлива тільки тоді, коли буде опір. Україна не має флоту, тому всерйоз воювати на морі там нікому. А наростити боєздатний флот для України буде дуже дорогим і довгим процесом, тому краще Києву варто задуматися про зміцнення берегової оборони", – підкреслив політик.

Популярні новини зараз
Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Ілля Пономарьов, колишній депутат Держдуми РФ
Ілля Пономарьов, колишній депутат Держдуми РФ


Пономарьов додав, що колишні домовленості щодо використання Азовської акваторії абсолютно невигідні Україні, а Договір про дружбу і співробітництво необхідно було розірвати ще в 2014 році, коли почалася збройна агресія, повідомляє Politeka.


За його словами, конкретний договір по Азовському морю фіксує, що Крим є територією України, тому Київ не зацікавлений в його денонсацію.

"Ви помиляєтеся, коли говорите, що Кремль діє за договорами. Москва якраз порушила документ, коли будувала так званий Кримський міст. Розрив документа призведе до того, що, виходячи з російського розуміння – “Крим російський”, розв’яжуть руки і почне тиснути на Україну через міжнародні суди", - резюмував він.


Як відомо, в новітню систему охорони Азовського моря в Україні увійдуть прикордонники, поліцейські та нацгвардійці. Надалі вона буде посилена підрозділами авіаційної безпеки та цивільного захисту МВС.


Цікаво, що Маріупольський загін морської охорони, який активно братиме у цьому участь, складається з прикордонників АР Крим, що у 2014 вивели кораблі та іншу техніку з окупованого півострова до нового місця базування.


Дивіться: В акваторії Азовського моря працюватиме єдина система моніторингу безпеки


Нагадаємо, Порошенко підписав указ про додаткові заходи безпеки в Азовському морі.
Як повідомляв Знай.ua, в ЄС прокоментували втручання російського флоту в акваторію України.
Також Знай.ua писав, у Чорному морі в 80 кілометрах від берега захопленого Російською Федерацією Криму за межами територіальних вод країни затонув теплохід.