Путін створив нове вогнище загрози під боком України - в окупованому Росією Придністров'ї РФ блокує доступ до потенційно небезпечних військових складів, розташованих фактично на кордоні між Україною та Молдовою, а наявність російських військових лише підсилює напругу та небезпеку.

На території молдавського Придністров'я, біля кордону з Україною, розташовані потенційно небезпечні склади, на яких зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів і куди немає доступу міжнародним спостерігачам, оскільки його блокує Росія.

Про це в інтерв'ю молдавським медіа розповів Вадим Черниш, міністр України з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Вадим Черниш
Вадим Черниш

За його словами, присутність на території непідконтрольного Придністров'я російських військ ускладнює ситуацію і створює безпосередню загрозу для України.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"Склади з боєприпасами у селі Колбасна непідконтрольного Придністров’я створюють загрозу як для Молдови, так і для України, адже населений пункт розташований фактично на кордоні між Україною та Молдовою, а наявність російських військових лише підсилює напругу та небезпеку. Ми знаємо, що на стратегічних складах з боєприпасами у Колбасному знаходиться близько 20 тисяч тон боєприпасів різноманітного призначення: від стрілецької зброї – до ракет реактивних систем залпового вогню. Однак, потенційно небезпечний об’єкт, що знаходиться на кордоні з Україною, залишається без нагляду міжнародних спостерігачів, починаючи з 2000 років. Яка ситуація зі складами зараз, наразі невідомо", - підкреслив міністр.

Фото з космосу:

Міністр наголосив, що Росія не сприяє моніторингу та інвентаризації арсеналу. Інформація про зброю на складах потрібна як для переговорного процесу щодо Придністров'я, так і для мирного врегулювання конфлікту на сході України. Зокрема, Україна повинна знати, чи використовувалася зброя і боєприпаси зі складу в Колбасном під час війни на Донбасі.

Довідка. З кінця 1980-х років при виведенні радянських військ зі Східної Європи звідти було вивезено значну кількість боєприпасів, які розмістили на 1411 складі в с. Колбасна Придністровського регіону Молдови на кордоні з Україною, де дислокувалася 14-а армія.

До початку 1990-х на складі знаходилося до 43,5 тис тонн боєприпасів. Після розпаду СРСР 14-я армія перейшла під юрисдикцію Російської Федерації. З 2000 по 2004 зі складу було вивезено або знищено на місці близько половини запасів. За наявною інформацією на складі зберігається близько 20 тис тонн боєприпасів від стрілецької зброї, хв до ракет систем залпового вогню, для частини цих боєприпасів вже закінчився термін придатності.

Нагадаємо, Кремль почав провокації в самопроголошеній республіці Придністров'я - Росія провела несанкціоновані військові навчання з форсуванням Дністра з броньованою технікою без номерних знаків.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, згідно з якою Росія зобов'язана вивести війська з Придністров'я.

Також "Знай.ua" писав, президент Молдови Ігор Додон зробив гучну заяву щодо способу можливої реінтеграції придністровського регіону до складу Молдови. Додон заявив, що це питання може бути вирішено лише на референдумі.