Верховна Рада ухвалила суттєві зміни в роботі Морської охорони Державної прикордонної служби – тепер зброю кораблів та катерів дозволили використовувати без попередження у разі загрози вторгнення.

За закон "Про прилеглу зону України" (№ 8361) проголосували 244 народних депутата. При цьому відбулося кілька переголосувань, так як не вистачало необхідних 226 голосів. Закон встановлює статус і визначає правовий режим прилеглої зони України.

Прилегла зона України - це зона відкритого моря, що прилягає до територіального моря України, зовнішня межа якого знаходиться на відстані не більше 24 морських миль, відрахованих від вихідних ліній, від яких відміряється ширина територіального моря України.

Коли можна застосовувати зброю без попередження?

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Прикінцевими положеннями закону передбачено, що зброя кораблів і катерів Морської охорони Державної прикордонної служби України може застосовуватися без попередження з метою: відбиття збройного нападу та вторгнення на територію України озброєних військових груп і злочинних угруповань; припинення збройних конфліктів та збройних провокацій; для відбиття нападу (надання допомоги для відбиття нападу) на кораблі (катери) та суду Державної прикордонної служби України або інші судна України; для припинення збройного опору.

Під час час безпосереднього залучення до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Росії в Донецькій і Луганській областях підрозділи, кораблі і катери уповноваженого органу мають право застосовувати і використовувати зброю та бойову техніку.

Уповноважений орган, який забезпечує недоторканність державного кордону та охорону суверенних прав України в її прилеглої та виключної (морської) економічної зони, може зупиняти судна, якщо вони порушують міжнародні норми.

Законом передбачено право переслідувати судно, яке порушило законодавство України, по гарячих слідах з метою його затримання і притягнення до відповідальності відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Право на переслідування припиняється, як тільки переслідуване судно увійде в територіальне море держави, під прапором якої плаває судно або будь-якої третьої країни.

Дивіться: в Україні запровадили воєнний стан в 10 прикордонних областях

Нагадаємо, російським чоловіками заборонили в'їзд в Україну у зв'язку із запровадженням воєнного стану.Як повідомляв "Знай.ua", керівник ВМС запропонував РФ обміняти себе на полонених російських моряків. Також "Знай.ua" писав, президент РФ Володимир Путін заявив про відновлення розробок ракет, заборонених Договором про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.