Президент України Петро Порошенко провів підсумкову прес-конференцію. Подія відбулася в Мистецькому арсеналі в Києві. Президент відповів на запитання журналістів про воєнний стан, Путіна та майбутні президентські вибори.

Про Об'єднавчий собор і автокефалію

Як і очікувалося, перше питання від журналістів пролунало про минулий Об'єднавчий собор. Порошенко заявив, що Собор кілька разів був на межі зриву, але тільки втручання президента врятувало ситуацію. Президент привітав українців з "новою ерою християнства".

"Ця розмова була дуже важливою. Його святість вважає, що наш Собор став поворотним в історії Вселенського православ'я і відкриває, вчорашній Собор, нову його еру", - заявив Порошенко.

Про підсумки президентства

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Петру Порошенко запропонували підвести підсумки президентства, але він ніби жартома запитав, навіщо це робити. Його прес-секретар Святослав Цеголко уточнив - "підсумки першої каденції". Журналісти нагадали президенту, що більше 70% українців не згодні з нинішньою політикою влади. На це Порошенко заявив, що українці взагалі не довіряють політикам.

Про вбивство журналіста Павла Шеремета

Журналісти запитали і про розслідування вбивства Павла Шеремета.

"Перше, куди я звернувся, це в посольство США з проханням надіслати експертів", - відповів президент.

Про що жаліє Порошенко

Президенту поставили запитання, про що він шкодує за час перебування на посаді президента. У відповідь він вибачився за те, що в 2014 році подав надії на швидке завершення війни.

"Мені соромно. Я вважаю, що тоді мало хто міг припустити масштаб операції російських військ в Україні. Можна знайти тисячі пояснень, можна знайти сотні виправдань, але це помилка. І я можу тільки ще раз тільки вибачитися перед українським народом за те, що дав безпідставні надії ", - сказав Петро Порошенко.

Про Романа Насірова

"Уряд відновлювати Насирова на посаді не буде, і я це рішення уряду взяв до уваги", - зазначив президент.

Про Крим

Не оминули на прес-конференції і питання Криму. Порошенко заявив, що готовий подати зміни до Конституції щодо Криму.

"Я готовий внести питання змін до Конституції щодо кримськотатарської автономії. Я звернувся з проханням скликати Конституційну комісію, дати той компромісний варіант, який буде мати шанси на проходження. Це робиться не для піару. Ми повинні мати 300 голосів", - заявив Порошенко.

Президент також має намір звернутися до фракції БПП з проханням підтримати його.

Про воєнний стан

Порошенка попросили прокоментувати, чому за останніми соцопитуваннями 60% населення не підтримують введення воєнного стану. Президент назвав це "кампанією" і Раду, яка опиралася введенню воєнного стану, "політиканами".

Український глава держави підкреслив, що після введення воєнного стану Росія відвела від українських кордонів 10% військової техніки.

Порошенко підтвердив, що "військовий стан триватиме 30 днів і не завадить виборам, якщо не буде вторгнення Росії".

Про участь у наступних президентських виборах

"Я дуже довіряю українському народові. Я впевнений в його відповідальному виборі. Якщо я прийму рішення балотуватися і, якщо так трапиться, що буде хтось більш гідний, я буду йому допомагати", - заявив Порошенко.

Про полонених військових

Порошенко заявив, що процес звільнення українських моряків повністю залежить від президента РФ Володимира Путіна.

"Те, що вже рік ми не можемо звільнити жодного українського заручника, ні політв'язня в Росії, ні з території незаконно анексованого Криму, полягає не в тому, що президент РФ спілкується або не спілкується з Порошенком. Він не бажає їх звільняти. Він неодноразово демонстрував, що це залежить не від політичної волі, а від його бажання", - повідомив президент.

За його словами, Путін відмовився від розмови після акту агресії в Керченській протоці 25 листопада.

Раніше портал "Знай.uа" писав, що у Київ прибув представник Вселенського патріарха митрополит Гальський Еммануїл, який підготує Об'єднавчий собор.

Як повідомляв портал "Знай.uа", глава УПЦ Київського патріархату раптово заявив, що його архієреї з різних причин можуть відмовитися від прийняття вимог Вселенського Патріархату.