Україна має отримати перший транш у розмірі 1,4 млрд доларів США за новою програмою допомоги stand-by.

Загальна сума допомоги складає 3,9 млрд доларів. Крім того, має відбутися перегляд виконання програми для виділення наступних виплат кожні півроку. Про це офіційно заявили на сайті МВФ.

Програма допомоги зосереджена на 4 пріоритетах:

  1. продовження поточної консолідації бюджету, з метою подальшого зменшення держборгу;
  2. подальше зниження інфляції зі збереженням гнучкого режиму валютного курсу;
  3. посилення фінансового сектору, сприяння відновленню активів та відродженню банківського кредитування;
  4. просування цілеспрямованої сукупності структурних реформ, зокрема, для вдосконалення процесів адміністрування податків, приватизації та управління.

"Українська влада успішно відновила макроекономічну стабільність та зростання за підтримки міжнародного співтовариства. Розсудлива фіскальна та монетарна політика, а також гнучкий режим обмінного курсу допомогли зменшити дефіцит фіскального й поточного рахунків. Резерви частково відновлені, і впевненість зросла", - заявив перший заступник директора та в.о. голови Фонду Девід Ліптон.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Кредитор також зазначив, що нова угода stand-by "забезпечить опору для економічної політики української влади протягом наступного року, зберігаючи останні тенденції економічного зростання та сприяючи ще більш стійкому зростанню".

Ліптон запевнив, що разом з підтримкою Світового банку та ЄC, ця угода допоможе Україні покрити фінансові потреби.

За його словами, імплементація програми "є предметом значних ризиків - як внутрішніх, так і зовнішніх".

"Українська влада зробила важливі кроки для пом'якшення цих ризиків, у тому числі через затвердження надійного бюджету на 2019 рік, підвищення тарифів на газ і опалення та ухвалення законодавства для вдосконалення управління у державних банках. Повна та своєчасна реалізація програми матиме вирішальне значення для її успіху в контексті складних викликів", - додав він.

Нагадаємо, що вперше за 10 років: Нацбанк отримав рекордний прибуток, поки українці зводять кінці з кінцями. Національний банк прогнозує за результатами 2018 року рекордний показник прибутку банківської системи України, за термін понад 10 років.

Як повідомляв портал Знай.uа, державний "Ощадбанк" попередив клієнтів про шахраїв. Вони розсилають СМС-повідомлення з метою виманити особисті дані і гроші. Шахраї представляються співробітниками банку.

Також портал Знай.uа писав, що з лютого 2019 року українці зможуть перераховувати валюту зі своїх карткових рахунків за кордон без обмежень.