Україна опинилася на третьому місці серед держав-членів Європейського ради, де найбільше порушуються людські права, розповідає у четвер, 24 січня, видання Європейська правда. Так, протягом минулого року Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ) було винесено вісімдесят шість судових рішень, в яких визнається порушення нашою країною не менше однієї статті Європейської конвенції з прав людини.

Така інформація надійшла від голови ЄСПЛ Гвідо Раймонді, під час виступу на прес-конференції у Страсбурзі, що відбулася сьогодні, 24 січня.

Наголошується, що за цим показником Україна посіла третє місце серед держав-членів Ради Європи. Найчастіше визнавалися порушення з боку Росії (238 рішень суду) і Туреччини (140 рішень). При цьому частина рішень стосувалися одночасно декількох подібних скарг.

Серед юридично визнаних порушень з боку України найчастіше йшлося про порушення права на свободу і безпеку" (45 рішень). Це стосується, зокрема, незаконних затримань громадян.

Популярні новини зараз
Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

На другому місці (41 рішення) – невиправдано довгий судове провадження. На третьому місці (37 рішень) серед порушень, за якими були винесені рішення в 2018 році – неможливість отримати ефективний правовий захист у національних судах. У частині рішень ЄСПЛ констатував порушення одразу кількох статей Конвенції.

У п'яти справах, що дійшли до фінального рішення, порушень з боку України не було знайдено.

Варто відзначити, що з-за тривалості розгляду в ЄСПЛ зараз переважно виносяться рішення про порушення, що мали місце ще до Революції гідності.

Раніше повідомлялося, що Україна увійшла в першу трійку за кількістю жалобпротив неї в ЄСПЛ. Всього в суді зареєстровано 7267 скарг проти України. Більше 4 тисяч (60%) з них стосуються порушень прав людини в Криму і Донбасі.

Нагадаємо, раніше ПАРЄ викинула Україну з комітетів: що відбувається і хто винен.

Бюро ПАРЄ (Парламентської асамблеї Ради Європи) змінило правила формування комітетів, що призвело до негативних наслідків для України. Зокрема, нашу країну позбавили місць у регламентному комітеті, що працює над зняттям санкцій з Росії.

Таке рішення було прийнято у понеділок, 21 січня, повідомляє видання "Хвиля".

Нагадаємо, Росія відмовилася платити внесок у ПАРЄ.

Як повідомляв портал Знай.uа. Рада Європи ставить палиці в колеса Україні

Знай.uа писав, що ПАРЄ прийняла резолюцію, згідно з якою Росію визнана окупантом.