Політолог Володимир Цибулько розповів про торгівлю Росії з Європою, зміни функції Мінських угод, і розчарування Європи в Росії, передає "Политека".

"Треба розуміти, що Росія багато років була третім торговельним партнером з ЄС. Для Європейського Союзу в свій час була вкорінена ідеологія "торгівля замість війни".

Цибулько наголосив, що німецькі соціал-демократи були згодні торгувати з Радянським Союзом.

"Європа йшла на поступки Росії, підсікаючи на російську енергетичну голку."

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше
Показати ще

Першим сигналом була заява Анатолія Чубайса, що Росія будує енергетичну імперію. Але частина країн Європейського Союзу ставала загрозою у випадках ринкового обвалу постачань з боку Росії. Тим більше раптом виявилося, що Росія політизує ці ринки.

Під час того, як українська делегація полетіла підписувати різні угоди, Європа пильно спостерігала за настанням 2008 року. Саме тоді Віктор Ющенко на телефоні домовлявся з Путіним про постачання газу.

Європа в істериці. Як так? Росія перекрила газ, а Україна зі своїх сховищ піднімала запаси, щоб не зірвати постачання "Газпрому". Таку ситуацію Європа спостерігала кожен новий рік, коли Росія чекала української делегації з поклоном, що вони будуть просити якісь поступки.

"Тому Європа почала чітко розуміти, що допуск Росії на свої ринки супроводжується різними додатковими навантаженнями."

Європа, купуючи російський газ, створює купівельну спроможність російського громадянина, який, на їхню думку, буде витрачати гроші виключно на товари з Європи. А потім виявилося, що Росія більше витрачає грошей на озброєння і проведення політичних спецоперацій. Такі обставини стали шоковими для Європи.

На міжнародному рівні тактика, яку застосовує Петро Порошенко, цілком виправдана. Але збройні сили внутрішньо готові до того, що доведеться застосовувати трохи більше сил у напрямку звільнення частини територій.

Адже згідно з Мінськими угодами, Дебальцеве повинно було передатися українській стороні, але цього не сталося.

"Мінські домовленості — це підстава для продовження та формування широкого кола санкцій."

Це така дуже дипломатична фігура, яка в руках сильного стає зброєю проти слабких.

Ми підписували Мінські угоди в ситуації "три проти одного": Меркель, Олан і Путін проти Порошенка. А президент України через дипломатичну роботу змінив баланси. І тепер виходить, що "три проти Путіна". А він не може з цим змиритися".

Як повідомляв Знай.uа, Путін добиває Крим пекельними тарифами: повітря поки безкоштовний.

Також Знай.uа писав, окупанти знищили найважливіший історичний пам'ятник Криму, стояв тисячі років.