Незважаючи на заяви та практичні кроки, спрямовані на боротьбу з корупцією, цей людський порок сьогодні набуває все більші глобальні обриси. Міжнародна корупція стає впливовим чинником геополітики, де не будуть винятком ні США, ні Китай, ні європейські країни. Однак особливі форми геополітичної корупції все частіше беруть свій початок у сучасній Російській Федерації, про що повідомляє Хвиля.

Для просування своєї політики, зокрема в Європі, Кремль використовує потужну мережу політичних і економічних зв'язків, заснованих на “експлуатації прогалин” європейського законодавства. Зокрема, користуючись своїм економічним авторитетом, значними фінансовими потоками і можливостями спотворювати ринкову конкуренцію, європейські державні підприємства і великі компанії відіграють важливу роль у просуванні російського економічного впливу.

Кожний рік мільярди російських інвестицій і прибутків надходять в європейські країни, використовуючи схеми, покликані приховати походження інвестицій. Практично неможливо відокремити російський капітал від інших фінансових потоків. Російські приватні холдинги за кордоном можуть оцінюватися в 1 трильйон доларів, що створює пряму залежність європейської стабільності від Росії.

Несподівані відносини Росії та Європи

Незважаючи на збільшення припливу в Центральну і Східну Європу американського і китайського капіталу, в деяких країнах Західної Європи російські компанії зберегли більшу частину своїх активів і коштів. Тільки в Італії, Австрії і Нідерландах акції російських прямих закордонних інвестицій збільшилися з 5,4 мільярдів євро у 2006 році до майже 160 мільярдів євро в кінці 2017 року. У Нідерландах активи російських компаній підскочили з 13,2 мільярдів євро в 2007 році до майже 96 мільярдів у 2017-му. Таким чином, у 2017 році російські активи становили приблизно 13 відсотків номінального ВВП Нідерландів, незважаючи на те, що тільки близько 20 тисяч голландців працюють в російських компаніях.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

При цьому величезний розмір фінансових потоків прямих іноземних інвестицій обумовлює залежність від Кремля фінансових мереж посередників для інвестування і відправлення грошей по всій Європі, а також за кордон та офшорні центри. Однак окремі європейські компанії і політики також становлять певний рівень корупційної корпоративності. Близькість національних економічних лідерів до політичної влади забезпечує свого роду приховану гарантію підтримки і захисту для російських стратегічних проектів з боку уряду-виконавця. Ці політичні та ділові мережі забезпечують приховану підтримку російським економічним проектам.

Хабар

Хорошим прикладом є австрійська нафтова і енергетична компанія “Österreichische Mineralölverwaltung “AG” – найбільша в Центральній Європі. Крім довгострокового стратегічного партнерства з російським “Газпромом”, компанія “AG” підтримує тісні зв'язки з Австрійською народною партією – провідною партією нинішнього уряду Австрії на чолі з канцлером Себастьяном Курцем. Кілька високопоставлених політиків, в тому числі наступники австрійських канцлерів та міністрів закордонних справ, публічно підтримали російські енергетичні проекти, в тому числі “Північний потік-2”. Австрія виступає проти застосування ринкових правил ЄС на морській ділянці трубопроводу і, ймовірно, є однією з країн-членів, які відмовилися надати Єврокомісії мандат на переговори з “Газпромом”. Варто зауважити, що австрійська компанія “AG” має глибокі ділові зв'язки по всьому Європейському союзу, особливо через компанії, які мають велику мережу філій і відділень.

Нерідко подібні компанії відіграють провідну роль у приховуванні російського впливу з допомогою політичних діячів високого рівня.

Серед таких, наприклад, “Діалог цивілізацій” – дослідний інститут зі штаб-квартирою в Берліні і офісом у Відні, очолюваний колишнім співробітником КДБ і главою російських залізних доріг Володимиром Якуніним. Перебуваючи, хоч і не під європейськими, але американськими санкціями, Якуніну в 2018 році була надана шестимісячна віза в Німеччину. При цьому, Вальтер Швіммер, консервативний австрійський політик і колишній генеральний секретар Ради Європи, є співзасновником інституту. Щороку інститут організовує Родоський форум в Греції, який деякі новинні агентства називають “Кремлівським пропагандистським фестивалем і розсадником російських націоналістів”.

Хабар

Нарешті, недооцінюється елементом впливу Росії є схильність до європейського бізнесу російському ринку (особливо в країнах, що розвиваються) і їх давні ділові зв'язки з російськими компаніями. Такі виробничі гіганти як “Fiat”, “Pirelli”, або “Unilever” експортують в Росію значну частку своєї продукції. А деякі з найбільших австрійських банків і страховиків генерують там основну частину свого прибутку. Одне тільки міжнародне підрозділ другого за величиною австрійського банку “Raiffeisen Bank International” 78 відсотків своєї корпоративної прибутку в 2014 році отримало в Росії (російський комерційний банк “Райффайзенбанк”).

Італійські показники російської корупції трохи нижче голландських або австрійських, але також на протязі вже майже десятка років знаходяться в районі 10 мільйонів євро на рік. Тут російський капітал являє “UniCredit Group” – італійська компанія, одна з найбільших фінансових організацій, географія якої охоплює 22 країни Європи і ще 27 країн світу.

Такі інвестиції є каталізаторами змішування громадських і приватних інтересів, оскільки компанії, що інвестують в Росію і мають доступ до високопоставлених європейських чиновників, не рідко прагнуть пом'якшити підхід своїх урядів до російської політики.

Але крім, розвинених демократій позначені схеми міжнародної корупції вже втягнуті такі країни як Чеська Республіка, Чорногорія і Румунія. І ця ситуація наочно демонструє приклади пристосовності російського впливу в країнах, номінально підтримують євроатлантичну орієнтацію.

Хабар

Чорногорія більшою мірою схильна до впливу російської економіки, особливо в сфері нерухомості, близько 70 тисяч об'єктів якої належать російським власникам і серед них чимало дорогих готелів в привабливих курортних місцях. При цьому Чорногорія також має міцні культурні зв'язки з Кремлем через сербську православну церкву.

Завдяки енергетичному та фінансовому сектору Чеська Республіка є реципієнтом (одержувачем), та і провідником російського економічного впливу в Європі – свого роду гібридним елементом у моделі корупційної системи. Прикладом цього є придбання російським державним банком одного з найбільших постачальників запчастин для важкої техніки в ядерній енергетиці “Pilsen Toll”. У той же час чеський банківський сектор активно використовується Росією для транзиту фінансових коштів через офшорні рахунки.

З означених країн Румунія має найслабші політичні та економічні зв'язки з Росією, проте російський вплив також проникає в життєво важливі артерії країни завдяки експлуатації інституціональних, політичних і соціальних слабкостей, зокрема корупції. Наприклад, непрозора приватизація відкрила широкі двері російським інвесторам, особливо в металургійному секторі.

Загальна нитку в кожній з цих країн пов'язана з інституційними та управлінськими проблемами, слабкими підходами до боротьби з корупцією та іншими політичними уразливими, які Москва активно використовує.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що в США викрили корупційну схему, за якою студенти вступали в інститути за гроші.

Як повідомляв портал "Знай.uа": Порошенко звільнив голову Полтавської ОДА, якого підозрюють у корупції.

Також "Знай.uа" писав, що юрист розповів українцям, чим подарунок відрізняється від хабара та що робити при зустрічі з нахабним чиновником.