Експерти в області соціологічних досліджень вважають, що факти порушення на виборах 2019 можуть бути немасштабними. Однак, як відомо, в Україні давно навчилися перекладати бюлетені з купки на купку. Давайте дізнаємося: які ще можуть бути види порушень на виборах? Чи можливо їх виявити і як уникнути? У цій статті ми розкажемо про те, які можуть бути грубі порушення на виборах, як з ними боротися та куди звертатися у разі потреби.

Карта порушень на виборах: можливі фальсифікації, контроль

Чистоті голосування та підрахунку голосів на президентських виборах 2019 повинні сприяти штаби кандидатів, які здійснять взаємний контроль. Крім цього, на виборчих дільницях будут присутні спостерігачі, а також члени комісій від різних кандидатів.

Але, як відомо, у нас у країні вже давно навчилися перекладати бюлетені з купки на купку. Та ще продовжують агітувати в «дні тиші». Зважаючи на це, МВС з громадськими активістами вирішили розробити законопроект, що посилює відповідальність за ряд правопорушень у виборчому законодавстві.

За таку провину звичайним українцям «світить» штраф у розмірі 850 грн. Для державних службовців штрафна сума становить 1360 грн. МВС пропонує збільшити розмір штрафної санкції до 3400 грн. для звичайних громадян. І зробити його в розмірі до 5100 грн. для чиновників.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Чим же сьогодні можна «підкупити» виборця? У цей список входять гроші, лотерейні квитки, цінні папери і ряд послуг. У законопроект пропонують внести також продукти харчування та алкоголь. Адже всім українцям відомо, що деякі чиновники «підкуповують» виборців гречкою, цукром та консервами.

Порушення на виборах приклади, відповідальність виборців

Коли до виборів залишаються лічені дні, глава департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко нагадує українцям про відповідальність за порушення виборчого законодавства.

Як приклад наводить ситуацію, що сталася на виборах 2015 у територіальні громади. Генпрокуратурою та Нацполіцією були направлені тоді в суди 75 обвинувальних актів. Розглянувши їх, суди винесли 81 вирок. Із них 80 обвинувальних, виправдувальний лише 1.

За його даними, оштрафували 38 осіб. Сума штрафів склала тоді до 8,5 тис. грн. Але для деяких порушників покарання за підкуп виборців було суворішим - до 5 років позбавлення волі. Так, 1 злочинець із Одещині отримав 5,5 років в'язниці.

Виборці також несуть відповідальність. Наприклад, якщо український громадянин прямо на виборчій дільниці розповість, за кого він проголосував, його оштрафують на 3400 грн. Передбачені штрафні санкції або зовсім - кримінальна відповідальність із позбавленням волі терміном на 3 роки в тому випадку, якщо виборець сховає, знищить або винесе з місця голосування свій бюлетень. Таке ж покарання отримає порушник, який кинув в урну відразу кілька бюлетенів.

Існує покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 5 років для тих співробітників виборчої дільниці, які заважатимуть виборцям голосувати або розкажуть про те, за кого він проголосував. Людина, яка була присутня на ділянці та розповіла про вибір виборця, «світить» 2 роки в'язниці або штраф у розмірі до 8,5 тис. грн.

Якщо хтось із громадян голосуватиме більше 1 разу, тоді передбачена відповідальність у вигляді в'язниці строком до 7 років. До 4 років позбавлення волі можуть засудити тих виборців, які нададуть неправдиву інформацію до Держреєстру виборців.

Типові порушення на виборах: як уникнути та куди скаржитися?

Таким чином, за порушення на виборах в Україні 2019 передбачаються штрафні санкції та кримінальна відповідальність. Понести покарання можна не тільки за підкуп виборців, але й за продаж свого голосу.

Нести відповідальність за продаж голосу під час голосування буде та людина, яка прийняла чиюсь пропозицію або обіцянку. Вона буде покарана і в тому випадку, якщо отримала певну суму грошей (понад 125 грн.)

Крім цього, виборцям заборонено фотографувати виборчий бюлетень, робити селфі в кабінці для голосування або демонструвати виборчий документ. За це «світить» кримінальне покарання або адміністративне.

Обмеження щодо агітації за якого-небудь кандидата стосуються керівників органів державної влади, правоохоронців і представників місцевого самоврядування. Їм заборонено агітувати «за» чи «проти» кандидатів.

У разі порушення виборчих прав на виборах 2019 можна телефонувати на телефон гарячої лінії: 0(800) 50-17-20. При порушеннях виборчого права українці можуть також заповнити е-звернення або звернутися до громадської приймальні омбудсмена (особи, що контролює дотримання справедливості).

Електронне звернення із зазначенням порушення можна відправити шляхом заповнення форми на сайті www.ombudsman.gov.ua. Щоденний прийом дзвінків (за винятком святкових та вихідних днів) здійснюватиметься в такий час: Пн-Чт - 9: 00-18: 00, Пт - 9:00-16: 45, обід - 13: 00-13: 45.

Крім цього, можна звернутися до Уповноваженого ВРУ з прав людини. Адреса громадської приймальні: 02000, вул. Інститутська, 21/8, м. Київ (Пн-Чт - 9.30-17: 00, обід - 13.00-14.00, Пт - 9.30-16.00, обід - 13: 00-14.00, Сб-Нд - вихідні дні). Можна звертатися також до представників омбудсмена безпосередньо в своєму регіоні.