Договір про дружбу співпрацю і партнерство України з Росією 1 квітня вже не є чинним. Дія угоди спливала 31 березня. Верховна Рада ще 6 грудня 2018 року ухвалила відповідний закон.

Договір про дружбу між Україною і Росією був підписаний ще у 1997 році. У тексті договору сказано, що сторони повинні "поважати територіальну цілісність одна одної і підтверджувати непорушність існуючих між ними кордонів", а також "будують відносини одна з одною на основі принципів взаємної поваги до суверенної рівності, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів, незастосування сили або загрози силою".

Договір уклали на період 10 років – у 2008 році його дію було автоматично продовжено. Існуюча угода була єдиним документом високого рівня, в якому чітко гарантувалася непорушність кордонів, а, отже, відповідальність Москви за їх нехтування.

Угода, як вважалося у той момент, ставила крапку в суперечках щодо належності Криму.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати
Показати ще

Наступного року парламенти країн ратифікували угоду.

Після анексії Криму Україна звинуватила Росію у порушенні Договору про дружбу.

З метою припинення дії договору, Україна мала офіційно повідомити Росію не пізніше ніж за 6 місяців до закінчення чергового десятирічного періоду – тобто до жовтня 2018 року. МЗС України зробило це у вересні.

Нагадаємо, з'явилася перша реакція Россії на вибори президента України: вони нам заздрять.

Раніше Знай.uа повідомляв, Тимошенко терміново звернулася до українців.

Також Знай.uа писав, ЦВК опублікувала перші результати.