Перший тур президентських виборів в Україні пройшов 31 березня, і він показав, що буде другий. Znaj.ua зібрав найважливішу інформацію з виборів в Україні і ми розповімо вам, коли буде другий тур, як правильно проголосувати і як змінити місце голосування.

Коли буде другий тур виборів президента України

Попередньо другий тур президентських виборів в Україні заплановано на 21 квітня. Виборчі дільниці будуть відкриті з 8 ранку по 20.00 вечора. Після цього часу на дільниці пускати вже нікого не будуть, але люди, які там залишилися матимуть можливість проголосувати і залишити приміщення.

Якщо ви голосуєте в іншій країні, то ділянки відкриті в такі ж години за місцевим часом.

Де голосувати

Адресу вашої виборчої дільниці вказано в запрошенні, яке повинно було вам прийти за 10 днів до першого туру виборів.

Що робити якщо вас немає в списку виборців

Якщо ви не змогли проголосувати в першому турі, то в другому у вас буде можливість виправити ситуацію. Перевірити наявність свого прізвища в списку виборців можна сайті Державного реєстру виборців. На це у вас піде буквально 3 хвилини.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Але це потрібно зробити мінімум за 5 днів до другого туру виборів, інакше вам залишиться звернутися тільки до суду. Там вам допоможуть якщо до виборів залишилося від 5 до 2 днів. Якщо ж менше, то дуже шкода, але внести в списки вас не встигнуть.

Як голосувати за кордоном

В цьому випадку вам також потрібно було подбати заздалегідь про те, щоб вас внесли в списки. І якщо ви це зробили, то залишається тільки знайти виборчу ділянку в своїй країні.

Всього громадяни України можуть голосувати в 72 країнах. Але кількість ділянок зовсім невелика, тому будьте готові відстояти величезну чергу і подолати багато кілометрів, щоб потрапити туди. Наприклад, в США всього 4 виборчі дільниці, а в Австралії - 1.

Як голосувати в Росії

У цьому році в Росії немає виборчих дільниць для українців. На території цієї країни проголосувати не вийде. Але ви можете звернутися в посольство України в Казахстані, Грузії та Фінляндії. Але це тільки за умови, що ви заздалегідь подбали про те, щоб змінити місце голосування.

До речі, в 2014 році під час виборів президента України з Росії могло проголосувати близько 50 тисяч людей, але скористалися своїм правом лише 2% - 1134 людини.

Як голосувати в зоні бойових дій

Для військових в зоні Операції об'єднаних сил створили 79 спеціальних виборчих дільниць. При можливості військові зможуть проголосувати, але безпосередньо на передову ящики з бюлетенями привозити не будуть.

Які документи потрібні для голосування

Потрібен документ, що посвідчує особу:

  • паспорт громадянина України;
  • тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, які недавно отримали громадянство)
  • військовий квиток (тільки для військовослужбовців строкової служби).

Закордонний паспорт для цього не підійде, його можна використовувати лише на виборчій дільниці за кордоном. Без документа зі списку вище ви просто не отримаєте бюлетень і не зможете проголосувати.

Також є важливі нюанси:

  • Вам можуть не видати бюлетень, якщо ви вчасно не змінили фото в паспорті, або якщо воно зіпсовано.
  • Так само, якщо у вас ID-карта, то можуть попросити довідку про реєстрацію.

Після того, як ви покажете документи, ви повинні підписатися і отримати 1 бюлетень в одні руки.

Що робити, якщо прізвище написане неправильно

Це не страшно, вам потрібно лише підійти до голови, заступника голови або секретаря дільничної виборчої комісії. Вони мають право виправляти невеликі технічні неточності в даних виборців. Але вам потрібно буде довести, що ви саме ця людина. Зазвичай для цього вистачає документів. Виправити можуть: ім'я, прізвище, по батькові, місце реєстрації, дату народження, номер будинку, квартири і місце проживання.

Як виглядає бюлетень в 2019 році

У цьому році на президентських виборах в Україні ми маємо рекорд - бюлетень 80 сантиметрів. І крім цього він має аж 10 ступенів захисту. Всього було 39 кандидатів, вони не були пронумеровані, а галочку можна було ставити навпроти короткої біографії і ПІБ.

Чи можна голосувати проти всіх

Ні, цей пункт прибрали ще в 2011 році.

Як правильно заповнити бюлетень

Зліва від прізвища кандидата потрібно поставити лише галочку. Але є кілька важливих нюансів. Бюлетень ви отримуєте лише один, в кабінці може перебувати лише 1 людина, показувати за кого ви голосували не можна. Також не можна і залишати позначки, за якими можна дізнатися вашу особистість.

Якщо порушити якесь із цих правил, то ваш голос буде недійсним.

Що робити, якщо зіпсували бюлетень

В такому випадку вам потрібно звернутися в комісію з письмовою заявою за якою буде складено акт. Після цього вам дозволять змінити бюлетень, але лише один раз.

Зіпсований бюлетень відразу ж позначають, як недійсний, про що складається акт. І при голосуванні його не враховують.

Що робити, якщо замість вас вже проголосували

Тоді проголосувати ви вже точно не зможете, а це дуже грубе порушення закону з боку члена комісії. В такому випадку ви повинні:

  • Звернутися до спостерігачів і скласти акт про порушення.
  • самостійно або за допомогою спостерігача звернутися до дільничної, окружної виборчої комісії або до суду зі скаргою на дії члена комісії;
  • звернутися із заявою про злочин в поліцію, яка чергує біля ділянки.

Які ще можуть бути порушення і куди звернутися, якщо ви їх помітили

Порушень може бути досить багато і якщо ви їх помітите, то потрібно звернутися до спостерігача. На виборчій дільниці не можна:

  • Видавати більше 1 бюлетеня в руки
  • Видавати бюлетень людині, якої немає в списку
  • Передавати бюлетень третій особі
  • Роздавати гроші недалеко від ділянки
  • Не можна закривати ділянку на перерву, на обід, розкривати ящики, достроково припиняти голосування і заздалегідь підраховувати голоси.
  • Також не можна агітувати в день виборів.

Якщо ж спостерігач вирішив проігнорувати вас, то варто відразу ж дзвонити в поліцію.

Що забороняється робити?

Кожному виборцю заборонено робити наступне:

  1. вносити інформацію в бюлетень поза межами виборчої кабінки
  2. фотографувати виборчий бюлетень, робити селфі
  3. голосувати більше одного разу (тільки в разі, якщо ви зіпсували бюлетень і вам видали новий)
  4. передавати виборчий лист іншим людям
  5. отримувати гроші за свій голос.

Якщо ж члени комісії або правоохоронні органи застали вас за такими вчинками, то доведеться давати пояснення. Більш того, якщо поліція з'ясує, що ви дійсно продали свій голос, то вам може загрожувати штраф в розмірі до п'яти тисяч гривень або навіть тюремне ув'язнення до двох років.

Чи буде на ділянках відеоспостереження?

Ні. Згідно з українським законодавством, на виборчих дільницях відеоспостереження не обов'язкове. Під час минулих виборів ЦВК встановлювали камери, однак в цьому році було вирішено від них відмовитися через низьку ефективність і високу вартість.

До мене підійшли представники екзитполів. Що робити?

Так, після голосування до вас можуть підійти представники екзитполів і дізнатися, за кого ви віддали свій голос. Однак спілкуватися з ними не обов'язково.

Яка кількість людей будуть працювати на дільницях під час другого туру поки невідомо. Однак під час першого туру виборів опитування проводили на 400 дільницях по всій країні.

Зазвичай анкети вручають кожному 12,15 і 18 виборцю. Загалом опитують близько 17 тисяч громадян.

Ваш відповідь буде конфіденційною. В анкеті досить відповісти на кілька запитань: стать, вік, наявність освіти, коли визначилися з кандидатом і за кого проголосували. Важливо перевірити, чи має представник екзитполів іменний бейджик.

Коли оголосять результати другого туру?

Перші результати виборів з'являться на сайті Центральної виборчої комісії вже в ніч на 22 квітня. А до 1 травня ЦВК має опрацювати 100% бюлетенів і назвати ім'я нового президента України.

А коли будуть результати екзитполів?

Національний екзит-пол зазвичай оголошує попередні результати до вечора дня виборів (відразу після закриття виборчих дільниць). Так, наприклад, 31 березня, після першого туру президентських перегонів, опитування опублікували після 20:00.

Чи можна довіряти екзит-полу?

Можна. Соціологічні опитування не претендують на абсолютно точний результат, проте дають можливість спрогнозувати результати виборів. А з огляду на результати екзитполів 31 березня, похибка може становити приблизно 2,5%.

При цьому, якщо різниця даних екзит-пол і ЦВК перевищить 4,5%, то це вже буде сигналом про фальсифікації на виборах. Так, наприклад, в 2004 році саме екзитполи допомогли виявити масові фальсифікації.

На виборах 2019 року до складу Національного екзитполу входять Фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень ім. Разумкова.