Полювання на корупціонерів за винагороду в 10% від награбованого у держави, податок на виведений капітал, ринок землі, монетизовані пільги і "економічний паспорт" юним громадянам України з відсотками від продажу "природних благ" - надр і землі. Це лише частина того, що пропонує кандидат Володимир Зеленський у своїй програмі.

Що обіцяє Зеленський?

У його програмі - класична картинка ліберальної економіки в дії: "нульова декларація" для бізнесу з можливістю легалізувати свої капітали за 5% від суми (ці гроші Зеленський обіцяє направити на зменшення тарифного навантаження на малозабезпечених громадян), заміна податку на прибуток податком на виведений капітал (чого так довго домагався бізнес при Порошенко, але так і не зміг пролобіювати цю ідею), розвиток внутрішнього виробництва і "недороге кредитування", "зелене світло" інвесторам, закордонним і вітчизняним.

Плюс - детінізація економіки, захист права власності, відтискування силовиків від економічних розслідувань.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

"СБУ не буде займатися економічними злочинами", - йдеться в програмі.

Для людей "Зе-економіка" - це монетизація всіх пільг і субсидій, а також "економічний паспорт". Його кандидат в президенти обіцяє всім українським дітям - це банківський рахунок, на який буде йти відсоток від "реалізації державою природних благ (надра, землі та ін.).

Долар і гарний настрій

Головне, чого зараз побоюються українці - нестабільності в країні, яка може підняти курс долара і спровокувати черговий виток інфляції. Після першого туру виборів нічого страшного не сталося - напередодні долар злетів на 30-50 копійок, але потім відкотив назад.

Зеленський і сам пообіцяв, що "він не Голобородько, і сваритися з МВФ не буде". Але незрозуміло, що доведеться чекати взамін кредитного траншу. Цілком можливо, спробують відкрити ринок землі.

Напередодні першого туру виборів економісти побоювалися, що обвалити гривню може "втеча еліт", коли в разі поразки Порошенко, його оточення почне масово виводити капітали за кордон. Так як діючий президент вийшов до другого туру, то ніякого "втечі" так і не відбулося.

Але воно все ще цілком ймовірно за підсумками другого туру.

"Як показав підсумок першого туру - після нього гривня зміцнилася. Після другого - на курс вплине хіба що покупка валюти для виведення активів представниками корупційного крила наближених до Порошенка. Якщо ж без жартів - то курс долара буде більше схильний до впливу макроекономічних факторів. Звичайно, за умови демократичної передачі влади ", - зазначає екс-корпортівних секретар Приватбанку Вікторія Страхова.

На його думку, в найближчі 3-6 місяців гривня буде залишатися стабільною, а, можливо, навіть зміцниться.

"Підтримати гривню, як це не дивно, може громадська ейфорія. Як показує практика, з економікою все добре, якщо у людей гарний настрій, є впевненість в завтрашньому дні, і вони розташовані витрачати гроші", - вважає глава Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко .

З цієї ж причини підприємці можуть збільшити інвестиції в нові проекти.

"З Порошенко ми вже спробували - глуха стіна. А із Зеленським ще є надія. Для нас буде показником ситуація після виборів - чи збережуться" кортежі "і" маски-шоу ", яке буде ставлення до бізнесу", - говорить політолог Сергій Доротич.

Варто нагадати, що експертам вдалося "намалювати" портрет електорату, який голосував за того чи іншого кандидата в першому турі виборів президента України.

Як повідомляв "Знай.uа" відомий політолог Юрій Романенко прокоментував скандал навколо дебатів.

Також "Знай.uа" писав, що команда кандидата в президенти Володимира Зеленського висунула вимоги до діючого глави держави Петра Порошенка, які він повинен виконати до закінчення терміну своїх президентських повноважень.