Коли Володимир Зеленський сяде у крісло президента, йому потрібно буде зосередитися на п'яти найважливіших питаннях.
Зеленський зміг скинути діючого лідера, але у нього є що з цим зробити. Про це пише у своїй статті агентство Reuters.
Україна увійшла в незвідані політичні води, вибравши Володимира Зеленського, шоумена без попереднього політичного досвіду і мало деталізованою програмою, як свого нового президента, йдеться у статті.

Після інавгурації Володимиру Зеленському потрібно буде зосередитися на 5 найважливіших питаннях – знайти друзів у парламенті, зібрати команду фахівців, домовитися з МВФ, довести свою незалежність від олігарха Ігоря Коломойського і побудова лінії спілкування з Росією.

Підтримка Верховної Ради
Автор матеріалу нагадує, що Зеленському треба буде призначити голів СБУ, ЗСУ, Генпрокуратури, НБУ, а також міністрів закордонних справ і оборони, але зробити це можна лише за згодою парламенту.
Тому новому президентові потрібно буде об'єднатися принаймні з однією іншою політичною силою у Верховній Раді, щоб досягти своєї мети.
Ще одним варіантом для Зеленського може бути прискорення парламентських виборів, щоб на хвилі нещодавнього успіху провести в Раду якомога більше своїх людей.
Команда
У Зеленського, як новачка в політиці, недоукомплектована команда фахівців. І незважаючи на те, що у ньогоє два досвідчених екс-міністрів – фінансист Олександр Данилюк і економіст Айварас Абромавічус - цього замало. Такий брак фахівців відлякує інвесторів.
МВФ
Автор статті звертає увагу, що Україні з її величезними боргами вкрай необхідна фінансова підтримка Міжнародного валютного фонду. Але затримки у проведенні українських реформ призвели до зменшення грошового потоку з МВФ.
Тому одним з основних завдань Зеленського буде домовитись з МВФ.
"Це можуть бути цікаві переговори. Зеленський вже хоче поговорити з МВФ про зміну ціни на газ, що Фонд вважає надзвичайно важливими для поліпшення фінансового становища Києва", - йдеться в статті.
Вплив Коломойського
Міжнародну спільноту насторожують можливі зв'язки Зеленського з відомим олігархом Ігорем Коломойським та їх наслідки для Приватбанку.
"Будь-яка ознака того, що Зеленський перебуває в таборі Коломойського, може завдати серйозної шкоди, не в останню чергу відносинам з МВФ", - зазначає автор матеріалу.
Стосунки з Росією
"Те, як російськомовний Зеленський побудує відносини України з Москвою, стане визначальним для успіху його президентства", - пише журналіст.
При цьому, видання звертає увагу на те, що російський президент ледь не єдиний керівних сусідніх країн, який не привітав нового президента з перемогою на виборах.
Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель, слідом за Макроном та Трампом, привітала Володимира Зеленського з перемогою на виборах президента, пообіцявши Україні подальшу підтримку з боку уряду Німеччини.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Зеленського заявили про прямі переговори з Путіним.

Також Знай.ua писав, Путін видав скандальний указ, який дозволяє окупувати Донбас.