Кремль регулярно підриває інститути Заходу. Про це йдеться в доповіді «Зловживання верховенством закону. Як Кремль використовує західні інститути, щоб завдати шкоди Західу», опублікованій у Вашингтоні неурядовою організацією Фонд «Вільна Росія» (Free Russia Foundation).

На думку авторів, подальше ігнорування Заходом дій Росії буде стимулювати Москву на агресивну поведінку.

«Мета цієї доповіді – показати західній аудиторії, наскільки глибока, зухвала і цілеспрямована атака Кремля на західні інститути, верховенство закону і демократію в цілому. Заходу важливо зрозуміти, що пора терміново наводити лад у себе вдома, що кремлівські агенти впливу і їх підривні практики – злоякісний вірус, що глибоко проник у західне суспільство», - зазначив президент Фонду Наталія Арно.

У доповіді також згадується, як Росфінмоніторинг зловживала своїми повноваженнями: вона запитувала у американських фінансових регуляторів дані про російських опозиціонерів, які проживають в США та не мають ніякого відношення до тероризму.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

В документі описано, коли західні політики виступали на підтримку Кремля, навіть якщо це суперечило інтересам їхньої батьківщини. Приміром, так робив президент Чехії Мілош Земан. Автори дослідження наводять приклади тиску Росії на владу Франції і Бельгії, що дозволило Москві захиститися від позовів постраждалих акціонерів компанії ЮКОС.

«У багатьох країнах дії Росії мають на меті не тільки надання стратегічного політичного впливу, як, наприклад, втручання у вибори в США та інших європейських країнах, але і надання впливу на певні рішення. Я думаю, що російський вплив є однією з головних загроз національній безпеці для багатьох європейських країн», – вважає Якуб Янда, директор програми Kremlin Watch при чеському аналітичному центрі «Європейські цінності» (European Values).

Він відзначає посилення російських операцій впливу в європейських країнах і мобілізацію «довірених російських осіб» після початку конфлікту на Донбасі.

«Путінський режим являє собою серйозну загрозу у всьому світі не тільки в плані корупційного впливу, поширення дезінформації та відмивання грошей, але і у військовому плані», – заявив один з авторів доповіді Девід Крамер.

На його думку, західні політики повинні визнати цю проблему, продовжувати нарощувати санкції проти Кремля, підтримувати демократичні рухи як в Росії, так і в інших пострадянських країнах, і бути «більш рішучими у протидії російській загрозі».

Нагадаємо, прем'єр РФ Медведєв налякав світ дивною поведінкою в мережі.

Як повідомляв портал Знай.uа, політолог назвав точну дату звільнення Донбасу.

Також портал Знай.uа писав, що в Росії ще не знають, як розмовляти з новою українською владою.