Виборчий кодекс, який Верховна Рада прийняла 11 липня, передбачає введення гендерних квот в Україні на рівні 40%.

Згідно з поправками до кодексу, в кожній п'ятірці партійного виборчого списку повинні бути як чоловіки, так і жінки (не менше двох кандидатів кожного статі).

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Такі квоти партії повинні дотримуватися при формуванні загальнодержавного і регіональних виборчих списків кандидатів у депутати.

Новий виборчий кодекс запрацює з 2023 року.

У парламенті восьмого скликання (2014 - 2019 роки) - 12% жінок: серед 400 парламентаріїв було 49 депутаток.

Це найвищий показник за всю незалежність України, але до сих пір нижче середнього показника в світі - 24% (за даними Світового банку).

За даними дослідження, проведеного Центром прав людини ZMINA, в наступний парламент можуть пройти 15-18% жінок.

Популярні новини зараз
Українців почнуть жорстоко перевіряти: кому варто приготуватися Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Збільшити відсоток жінок в парламенті необхідно для кращого представництва населення України, половину якого складають жінки, вважають експерти.

До слова, з 2013 в Україні року діє добровільна 30-процентна гендерна квота, відповідно до закону про політичні партії: у разі її дотримання за результатами виборів партії отримують додатково 10% щорічного обсягу державного фінансування.

З 2015 року гендерна квота поширюється також і на місцеві вибори. Про це йдеться в законі про місцеві вибори, який передбачає мінімум третина жінок у виборчих списках.

Нагадаємо, в ООН зажадали від України більше жінок у Верховній Раді

Як повідомляв портал Знай.ua, ЦВК прийняла рішення, що недотримання гендерних квот є причиною для відмови у реєстрації списку.

Також Знай.ua писав, жінкам в політиці доручають "чорнову роботу"