Вибори до Верховної Ради 2019 вже у неділю – 21 липня.

Для того, аби проголосувати, у день виборів треба з’явитись на відповідну виборчу дільницю з паспортом (якщо ви змінювали місце голосування, мусите мати ще й відповідну довідку). Адреса дільниці буде зазначена у запрошенні на парламентські вибори 2019, що прийде на пошту за декілька тижнів.

Закон Про вибори народних депутатів України передбачає, що право голосу має кожен громадянин України, якому на момент голосування виповнилось 18 років.

Окрім того, участь у виборах – добровільна. Тобто ніхто не має права змушувати вас голосувати, якщо ви цього не хочете.

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Перед тим, як йти на дільницю, слід ознайомитись із загальними правами та правилами виборців.

  • Голосування відбувається таємно. Саме тому на виборах заборонено фотографувати та знімати відео свого заповненого бюлетеня. Запостити таке селфі в Instagram не вийде – за це передбачено штраф.
  • В кабінці для голосування має право перебувати лише одна особа. Це також регламентується таємністю виборів. Однак особи, які прийшли з дітьми молодше 18 років, можуть взяти їх з собою. Якщо людині з особливими потребами потрібна допомога у заповнені бюлетеня – це можна зробити за відома члена виборчої комісії
  • Передача голоса – заборонена. Виборець може проголосувати лише один раз і тільки за себе. Навіть маючи паспорт і дані особи, проголосувати ви за неї не зможете. Якщо особа не може з’явитись на дільницю, вона завчасно має заповнити відповідну заяву у дільничній виборчій комісії. Їй нададуть право голосування поза межами дільниці.
  • Заповнювати бюлетень треба лише відповідно до правил – поставити відмітку можна лише навпроти одного кандидата. Всі інші дописи на бюлетені роблять його недійсним. Однак, якщо ви випадково його зіпсували, маєте право звернутись до члена виборчої комісії і отримати новий. До речі, бюлетень за межі виборчої дільниці виносити заборонено.
  • У день виборів заборонена будь-яка агітація. Тому з’являтись на виборчу дільницю з будь-якими агітаційними матеріалами на користь кандидата – заборонено. Це, також, стосується елементів одягу, аксесуарів, календарів, брошур, газет та ін.

Нагадаємо, у "Слуги народу" допускають варіант коаліції з партією Святослава Вакарчука "Голос" і ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко.

Як повідомляв портал Знай.ua, експерти розкрили цікаві деталі про те, з ким доведеться об'єднуватися "Слузі народу" Зеленського

Також Знай.ua писав про те, хто має найбільше шансів виграти на мажоритарних округах