На 29-е серпня Верховна Рада України ІХ скликання запланувала зробити ряд важливих кадрових призначень. У четвер українці дізнаються імена нових міністрів у новому уряді.

Міністр культури, поки ще, Євген Нищук зізнався у розмові зі "Знай.ua", що готовий до змін, які вже відбуваються з приходом нової влади.

"Я розумію, що буде новий міністр і, відповідно, будуть нові кандидатури", - відзначив він.

Він не став приховувати ім'я нового посадовця на його місце, про якого давно говорять у кулуарах.

"Це не секрет - це пан Бородянський (Володимир - ред.), людина зі світу телебачення", - додав він.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

19 серпня Пилип Іллєнко заявив про звільнення за власним бажання з посади голови Державного агентства з питань кіно. На думку Нищука, ця сутуація склалася через загальні політичні зміни, тому що Іллєнко розумів, що не зможе далі працювати - за будь-яких обставин будуть нові призначення.

"Уряд вже міняється. Я пригадую, коли прийшов вперше міністром, тоді ще на короткий термін 9 місяців, я доклав великих зусиль, щоб зберегти Держкіно. Тоді вже думали зробити реорганізацію. Але я сказав, давайте Міністерство культури буде формувати політику у сфері аудіального мистецтва, а безпосередньо хтось буде реалізовувати. В подальшому ми пішли далі, тому що ми створили і Український культурний фонд, і Український інститут книги, тобто інституціювали весь процес. Держкіно - це одна з наших інституцій, я маю на увазі Міністерства культури. І насправді, попри всі нарікання, дуже багато позитивного, і дуже велика робота проведена", - поділився Євген Нищук.

Євген Нищук. Фото: Георгій Раут

Міністр культури нагадав про те, що уряд планує зробити певну реорганізацію - створити Міністерство гуманітарної політики на базі міністерств культури, молоді та спорту й інформаційної політики.

"Я не буду приховувати, я готовий працювати, але я знаю про те, що є інше бачення. І якщо я буду десь корисний, в якійсь іншій іпостасі, я готовий працювати, без жодних проблем", - зізнався Нищук.

Чи збереже нове відомство Держкіно? Поки що невідомо. Євген Миколайович запевняє, що ніяких конфліктів з новою владою у нього не має.

Якісне українське кіно

Також ми поговорили з Євгеном Нищуком і про розвиток українського кіно. Нещодавно у прокат вийшов фільм "Поліна і таємниця кіностудії" - сімейне пригодницьке фентезі режисера Оліаса Барко. Стрічка знята у копродукції України, Бельгії та Франції. Головну героїню зіграла українка Поліна Печененко, також дісталася роль і стронгмену Василю Вірастюку. Найсильніша людина світу зіграв велетня Голіафа та поділився зі "Знай.ua" своїми враженнями про кіно. Разом з ним у фільмі зіграли Жан Рено та Вірджіні Ледуаєн.

"Десь рік тому назад я познайомився з групою і Оліасом Барко безпосередньо. І власне ми навіть ширше дивилися не конкретно на цей проект, а взагалі говорили про співпрацю з Бельгією і Францією зокрема. Більше того, ми тоді домовилися про майстер-класи для нашого вузу театрального, для студентів, які би хотіли відвідати майстрів з Франції і Бельгії. І ці майстер-класи відбулися", - розповів Нищук.

Він зазначив, що є дуже важливий момент - в Україні почали знімати кіно для дітей!

"Окрім того, що це міжнародний проект, він ще зачіпає тему сімейного та дитячого кіно. У нас його було дуже мало. І тільки останній час почали з’являтися такі фільми, як “11 дітей з Моршина”, “Пригоди S Миколая”, наприкінці грудня буде “Тільки диво”, зараз “Поліна”. На пітчингах по різним програмам - і Міністерства культури, і Держкіно, і Українського культурного фонду - зараз пройшло чимало анімаційних фільмів і казок. Бо я казав, і на конференціях десь, і для експертної ради, що дуже важливо, щоб ми охопили цю прогалину. Бо для нас дуже важливо, як буде розвиватися нове покоління. І тут в жодній мірі не стосується ані ідеології, ані пропаганди - ні, просто має бути добре, сучасне, класне кіно, яке говорить про загальносвітові цінності і тенденції", - зауважив міністр.

Він додав, що в Україні восени відбудеться цикл важливих кінопрем'єр.

"Це 5-го вересня “Заборонений” про Василя Стуса. Це “Захар Беркут”. Це “Фокстер та Макс”. Це “Гарет Джонс” Аґнєшки Голланд - він вже був на фестивалі Берлінському, це фільм про Голодомор, що вийде наприкінці листопада, коли вшановується пам’ять жертв Голодомору. Так, є динаміка, і найголовніше - не в кількості, а в якості. З’явилися чимало спільних проектів міжнародних. Цьому передувала низка угод, які Міністерство культури укладало з Ізраїлем, з Канадою, з Бельгією, Францією, Італією. Тобто ціла низка угод, які дали можливість зараз на пітчингах подаватися як спільний проект", - розповів Євген Нищук.

Наприклад, на фільм “Поліна і таємниця кіностудії” з держбюджету було виділено приблизно 11 млн грн - це 20% від загального бюджету стрічки.

Євген Нищук на прем'єрі фільму

Ми не змогли не запитати у міністра культури, чи зміг він відпочити влітку.

"Зовсім трошечки вдалося відпочити під Одесою у Крижанівці", - зізнався він.

Нищук розповів, що любить активний відпочинок, наприклад, кайтсерфінг, та відкривати нові місця.

"Того року я об'їздив всю Херсонщину: і степову частину, і морську. Плавні Херсонські - це неймовірно. Цього року трошки Одещина. Але у нас практично кожен регіон має унікальні місця. Карпати, в силу того, що я сам народився у Івано-Франківську, знаю більше, але і то думаю, що там можна для себе зробити багато відкриттів", - підсумував Нищук.

Юлія Абрамова

Нагадаємо, раніше у Зеленського назвали імена нових міністрів - тих, хто ймовірно замінить чиновників.

Крім цього читайте, які забобони є у Василя Вірастюка щодо кіно.