У ЗМІ вже кілька тижнів мусолиться тема "формули Штайнмаєра". Багато хто вже встиг звинуватити владу в капітуляції. Особливо посипались подібні звинувачення після заяви міністра закордонних справ Вадима Пристайко, який 18 вересня оголосив, що від імені України дав згоду на застосування "формули Штайнмаєра" на Донбасі.

Ситуацію нагнітали й наступні події. Відразу після заяви Пристайко, екс-очільниця МОЗ Уляна Супрун назвала це капітуляцією. У коментарях під її постом у Facebook з нею погодились.

Того ж дня колишній учасник ССО Олексій Белько "замінував" міст Метро у Києві і погрожував його підірвати, вимагаючи "зупинити капітуляцію".

Про те, що таке "формула Штайнмаєра" і чи справді вона означає здачу переговорної позиції розповів колишній представник України в Мінському процесі Роман Безсмертний в інтерв'ю theБабеля.

Роман Безсмертний розставив всі крапки над "і" у цьому питанні і пояснив, чому насправді "формула Штайнмаєра" нічого не означає.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Коли зʼявилася "формула Штайнмаєра"

Формально ця формула з'явилась у 2015 році в Парижі, під час зустрічі "нормандської четвірки". Після чотирьох годин перемовин учасники зрозуміли, що за деякими пунктами згоди немає. Вони зійшлись на тому, що проводити вибори на окупованих територіях можна лише за законами України. Після того, як лідери четвірки країн вийшли з кімнати перемовин, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр сказав: "Після того як Верховна Рада ухвалить закон про вибори і його підпише президент, через 90 днів мають відбутись вибори на окупованих територіях".

Однак, це були просто слова, які не були закріплені в жодному документі.

Лист - не документ

Через два місяці після зустрічі в Мінськ прийшов лист за підписом Штайнмаєра і міністра закордонних справ Франції Лорана Фабіуса.

В ньому йшлося про таке:

  • треба провести вибори через 90 днів після прийняття закону про вибори;
  • в день виборів закон про особливості місцевого самоврядування тимчасово набуде чинності;
  • після того як Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ верифікує вибори і визнає, що вибори відбулися відповідно до норм і правил ОБСЄ, закон про особливості самоврядування набуде чинності на постійній основі.

Ніяких інших документів крім цього листа не існує. А ці вимоги не обовʼязкові до виконання, оскільки це просто лист.

"Про таке в Парижі не говорили, на рівні Тристоронньої групи не обговорювали, глави держав "нормандської четвірки" нічого не ухвалювали й не підписували. Українська сторона ніякої згоди не давала. Того, що називають "формулою Штайнмаєра", ніде не існує виписаного чи навіть проговореного", - підкреслив Безсмертний.

Вибори на окупованій території Донбасу

У Мінських домовленостях йдетьсялишепро те, що вибори на окупованій території відбудуться за законом України. А от коли вони будуть і чи набуде чинності закон про особливості місцевого самоврядування — ніхто, ніколи, ніде ці питання не обговорював.

Що означає особливий статус окупованих територій

Існує закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", ухвалений ще в 2014 році. В законі тамвіть йеться про вибори та про "недопущення кримінального переслідування й покарання осіб — учасників подій на території Донецької, Луганської областей".
Та цей закон існує вже пʼять років, і нічого нового в цьому немає.

Отже, ніякої "формули Штайнмаєра" документально не існує, Україна не підписувала ніякої згоди. Тому розмови про те, що будуть вибори, як, коли та яким чином — просто маніпуляція.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що дав згоду на "формулу Штайнмайєра"

Як повідомляв портал Знай.ua, українська сторона відмовилася підписати "формулу Штайнмайєра", що передбачає особливий статус для Донбасу

Також Знай.ua писав, ОБСЄ придумав нову формулу для виборів на Донбасі.