Зустріч лідерів "нормандської четвірки" відбудеться до кінця цього року, орієнтовно до 20 грудня. Вона необхідна Україні для того, щоб вийти з "кабальних умов" Мінських угод.

Про це заявив глава президентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в інтерв'ю Liga.net.

За словами Арахамії, Мінські домовленості були нав'язані Україні, а їхні умови були від початку кабальними. Підписати такі невигідні угоди Україну змусили у 2014 році під час трагічних подій в Іловайську та Дебальцевому.

"Щоб уникнути Мінських домовленостей, тому що вони спочатку були кабальними умовами, які змусили нас підписати під час Іловайська та Дебальцевого. Для того, щоб із них вийти, потрібно перейти в інший формат", – відповів Арахамія на питання, навіщо потрібна зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним у рамках "нормандського формату".

Арахамія зазначив, що Росія від початку не вірила, що Мінські домовленості можна буде виконати. Але її все влаштовує у Мінському форматі і вона не хоче з нього виходити.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

"Через те, що така можливість зараз є, їй (РФ - ред.) не залишається нічого, крім як додавати туди нові умови або перейти в інший формат на інших умовах. А це нам вигідно", – вважає Арахамія.

Давид Арахамия, фото - LIGA.net

На його переконання, на зміну Мінську має прийти "інший порядок переговорів із залученням більшої кількості партнерів, з більш сильною позицією України".

Водночас глава фракції "Слуга народу" зазначає, що у нової влади немає часу, щоб "накопичувати ресурс" для посилення переговорної позиції, тому що електорат "просив рухатися в сторону миру".

"У нас є люди, які принципово проти будь-якого роду переговорів. Вони кажуть, що треба накопичувати ресурс (військовий, дипломатичний, економічний) і потім виходити з іншого переговорної позицією. Накопичення ресурсів займає три-чотири роки. У нас немає мандата на три-чотири роки очікування, оскільки електорат просив рухатися в сторону світу. Яким чином він буде досягнутий - це великий знак питання. Але якщо не рухатися, то ми просто залипає на одному місці", - зазначив Арахамія.

Нагадаємо, Арахамія зі "Слуги народу" розсекретив деталі інтимної переписки Яременка.