Хитрощі народних депутатів, котрі кнопкодавлять за відсутніх колег, не завжди вдається приховати від фотографів та відеооператорів у ложі преси. Часто народні обранці намагаються прикривати своє кнопкодавство аркушами паперу чи газетами тощо.

Перевершити своїх колег вдалося нардепам від "Опозиційної платформи — За життя" (ОПЗЖ) Сергію Ларіну і Віктору Чорному, які винайшли цілий механізм, що дозволяє кнопкодавити, не натискаючи на чужу кнопку пальцем, повідомляє Чесно.

Верховна Рада України, фото: Zoya Shu/112.ua
Верховна Рада України, фото: Zoya Shu/112.ua

18 грудня на пленарному засіданні Верховної Ради Сергій Ларін застосував своєрідний "кнопконатискач", змайстрований з трьох товстих книг та чогось схожого чи то на стоси паперу, чи то на теки. А щоб його дії були непомітними, Ларін прилаштував над пультом для голосування листівки з написом російською мовою "Мы за мир".

Застосувати "хитромудрий" механізм нардепам вдалося, наприклад, під час голосування щодо поправки №76 до законопроекту про скасування депутатської недоторканності №2237.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Вдатися до хитрощів Ларін зміг і під час голосування щодо поправки №69 до того самого законопроекту. Тоді нардеп правою рукою натиснув на кнопку на пульті Чорного, а "механізм", підштовхнув ногою, в результаті отримавши два голоси "за".

Таким самим чином Ларін кнопкодавив під час голосування щодо внесення змін до календарного плану другої сесії ВРУ (проект постанови №2609). Нардеп Чорний вдався до хитрого методу під час голосувань щодо поправок до законопроекту про приведення діяльності НКРЕКП у відповідність до вимог Конституції (№2490-1), а саме щодо поправок №28, №29, №30.

ОПЗЖ справедливо вважається фракцією-лідером за кількістю кнопкодавів у Верховній Раді 9-го скликання. Раніше було зловлено на кнопкодавстві Олександра Пономарьова, Миколу Скорика, Василя Німченка, Григорія Суркіса, Михайла Макаренка та Володимира Кальцева.

Значну кількість фактів кнопкодавства за останній час можна пояснити тим, що 1 листопада 2019 року набрав чинності закон про залежність розміру зарплати нардепів від участі в голосуваннях.

Варто нагадати, що 16 грудня Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні та в цілому законопроект №2148 про криміналізацію кнопкодавства і карати порушників штрафом у розмірі 51-85 тисяч гривень. Наразі публічний осуд зовсім не зупиняє депутатів, котрі порушують процедуру особистого голосування.

Нагадаємо, раніше у мережу злили скандальні фото кнопкодавів Литвиненка зі "Слуги народу" та мажоритарника Ковальова

Як повідомляв портал "Знай.ua", депутати вирішили, як карати за кнопкодавство: відрубувати руки, позбавляти мандата або відправляти за грати

Також "Знай.ua" писав, що у старий-новий склад ЦВК увійшов головний кнопкодав і соратник Порошенка