У ніч на 31 грудня Нафтогаз та Газпром підписали контракт про транзит російського газу через Україну. І в керівництві Нафтогазу, і в керівництві Газпрому нові домовленості оцінюють позитивно, називаючи їх результатом взаємовигідного компромісу.

Експерти оцінили результати перемовин і висловили свою думку про укладанні цієї угоди.

Коротко про підписання газового контракту

Контракт уклали в останній момент - за день до закінчення терміну дії старої угоди про транзит.

Документ підписали на 5 років, з можливістю подальшої пролонгації ще на 10. Росія гарантува прокачати через українську ГТС в перший рік дії угоди 65 мільярдів кубометрів, у наступні чотири роки - по 40 мільярдів кубометрів.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

При цьому сторони відмовилися від усіх взаємних претензій і погодилися відкликати усі поточні позови і скарги з обох сторін.

Як оцінили експерти новий газовий контракт

Оптимістичний фінал

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич назвав підсумки переговорів "оптимістичними". За його словами, цілком реальними були й набагато гірші для Києва сценарії. Про це експерт розповів у розмові з BBC News Україна.

"Попри не найкращі сподівання, які мав зокрема і я, це достатньо оптимістичний фінал. Вірогідність того, що контракту не буде, що все може зірватися в останній момент, була високою".

"Те, що сталося вночі, - це взаємовигідний компроміс, хоча й дуже непростий. Всім довелося піти на певні поступки, але в будь-якому разі це краще, ніж повномасштабна газова війна, яка розпочалася б, якби контракту не було", - міркує пан Марунич.

Крім того, експерт не вважає програшем і здачею українських позицій згоду Нафтогазу відмовитися від усіх фінансових претензій до Газпрому.

"Це було невідворотнім. Значна частина позовів Нафтогазу - це якраз вимоги компенсацій на випадок припинення транзиту".

"Вірогідність того, що ті астрономічні суми, про які йшлося в позовах України, дійсно будуть компенсовані, була дуже невеликою. Тому я б сльози з приводу цих 12 мільярдів доларів не лив: якби й вдалося щось відсудити, то дуже нескоро і точно не 12 мільярдів".

"У Києві все це чудово розуміли. Тому ці позови були радше інструментом тиску і шантажу в переговорах, ніж якоюсь реальною перспективою", - каже Дмитро Марунич.

Переможців і переможених немає

Експерт з енергетичних питань та ексречник "Нафтогазу" Валентин Землянський так само вважає угоди, підписані між Нафтогазом і Газпромом, нейтральними: переможців і переможених у цих переговорах точно немає, переконаний він.

"Звісно оцінка залежить від того, хто на що сподівався. З точки зору можливої кризи, яка виникла б в разі непідписання контракту - це, звісно, позитив. З точки зору якихось бажань Нафтогазу - це, мабуть, менше, ніж їм хотілося б. Але з точки зору здорового глузду, це достатньо непогана угода, яка дозволить Україні залишитися у грі", - зазначив Землянський.

На думку експерта, підписання угоди забезпечило Києву кількарічний перепочинок, який можна використати для покращення власної газотранспортної системи, щоб закріпити українські позиції на європейському енергетичному ринку.

Чому угода про транзит газу важлива для України

Транзит російського газу забезпечує Україні чималі прибутки - минулого року Нафтогаз отримав від Газпрому близько 2,6 млрд доларів, а це більш як 2% ВВП України.

Україна була особливо зацікавленою в укладанні нового договору про транзит ще й з огляду на те, що найближчим часом може запрацювати газопровід "Північний потік-2", який пролягає в обхід України.

Теоретично запуск цього газопроводу міг би дозволити Росії повністю відмовитися від транзиту газу через Україну.

Нагадаємо, Україна і Росія підписали всі угоди для продовження транзиту газу через Україну в ЄС з 1 січня

Як повідомляв портал Знай.ua, Україна підписала мирову угоду з російським газовим гігантом

Також Знай.ua писав, "Нафтогаз України" отримав від "Газпрому" $2,9 млрд компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу.