20 травня 2019 року в Україні з'явився новий Верховний головнокомандувач. Наступного ж дня він назначив нового Начальника Генерального Штабу ЗСУ.
І вже близько 8 місяців Президент Зеленський має можливість впливу всі питання військового сектора, особливо після отримання моно-більшісті своєї партії.

То ми презентуємо вам аналітику від ARTY GREEN, офіцера запасу, учасника АТО в 2014-2015 рр., для видання "Хвиля".

Реформа Сил Оборони - одна з найважливіших реформ для України. Але як виявилося за цих декілька місяців змінилося не так і багато.

Новий Міністр оборони продовжив у своєму міністерстві робити лише косметичні зміни.

У лютого 2020 року ГШ переходить на J-структуру.
Назначено нові кадри «Укроборонпром».
Намагання зменшити корупцію у військовому бюджеті.
Політика команди щодо військової тематики обмежується сухими популістичними відповідями до прикладу «повернутися обличчям до військовослужбовця», і не існує жодної конкретики.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

До сьогоднішнього дня на своїх посадах залишилися колишні токсичні командувачі ССО, ВМФ і РВіА СВ (Луньов, Вронченко і Горбанев).
Призначення генерала Хомчака на посаду НГШ першим же указом Зеленського мало певний сенс.

Повільна відправка на пенсію деяких генералів говорить про обережність тактики, яку використовує Зеленський для зміни командного складу на «своїх».
Ні про яку якісну зміну боєздатності армії і можливості країни відбити масштабну агресію в доступному для огляду майбутньому не йдеться. Зміна структури штабів на «стандарти НАТО» при таких кадрах неминуче зведуть потенційний позитив від подібних змін до нуля.

Воєначальники, замішані в очевидних і резонансні злочини періоду Порошенко-Муженко, не тільки не усунені, але деякі і підвищені в посадах / званнях.
Ходять «чутки» про розслідування більш масштабних злочинів, але на поверхні тільки 27-я неявка Порошенко на допити по 16-ти кримінальних справах «в якості свідка». Тонни накопичених матеріалів не мають ніякої цінності, оскільки збиралися для галочки ще при Порошенко, а реальною метою слідства було - не дай Бог не вийти на справжніх винних.

На жаль, на фронті теж не відбулося нічого позитивного. Можна відзначити лише припинення «замовлень» з Офісу нового Президента на штучні «загострення на фронті». Зеленський разом з командою намагаються скоротити безглузді втрати в умовах позиційної війни на рубежах, закріплених Мінськом-2.

Один з найактивніших організаторів тих замовних «войнушок» 2016-19 років, був Олексій Оцерклевіч, якого за указом Зеленського підняли у званні з підполковника до генерал-полковника (Начальника УДО). Правда, зважаючи на повну профнепридатність, незабаром був повернули до Міністерства оборони, але вже генерал-майором.
При цьому ніхто з винуватців та ініціаторів «битв» 16-19 рр, що забрали життя вже 13-ти бійців тільки в моєму батальйоні, не поніс навіть дисциплінарної відповідальності.

З цього ми можемо зробити висновок, що за 8 місяців перебування на посаді Верховного Головнокомандувача Зеленський так і не зміг взяти під контроль дії своїх військ на лінії розмежування.
І це при тому, що команда Президента намагалася прискорити процес «розведення сил на окремих ділянках». А ті «косяки» в оборонних позиціях,які були накручено по командам «згори» в 16-19-х , не тільки не виправляються, але і де-не-де поглиблюються (Золоте-Орехово, січень 2020). Тобто на даний момент в області Оборони відсутня команда, яка зможе вирішити таку масштабну проблему.

Нагадаємо, раніше Зеленський на економічному форумі шукав спонсора для України - не ідеї, не інвесторів, не контактів, а того, хто дасть грошей і вирішуватиме все за нього.


Як повідомляв портал "Знай.ua", відомий український бізнесмен, блогер, журналіст та політичний оглядач Андрій Пальчевський побував у гостях в одного з київських телеканалів, де поділився думкою щодо дій команди президента Зеленського.


Також "Знай.ua" писав, що петиція з проханням вивести з обігу усі монети з’явилась на офіційному сайті президента України Володимира Зеленського.